Ossendrecht

Verkeersoverlast in Ossendrecht blijft probleem: ‘Op den duur is ons instrumentenpaneel op’

Onze Lieve Vrouwe ter Duinenlaan in Ossendrecht (Beeld: Google Streetview)

Anouk Houweling Anouk Houweling

Inwoners van Ossendrecht blijven te maken hebben met flinke verkeersoverlast. Het probleem werd wederom aangehaald tijdens de bijeenkomst van dorpsplatform. Vooral sluipverkeer en landbouwvoertuigen zijn de veroorzakers van deze overlast.

Eén van de bewoners die tijdens de avond zijn mening uitte was John Maars. Hij woont in de Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan. In de straat staan auto’s geparkeerd, waardoor passeren lastiger is. “Verkeer wat tegemoetkomt wil niet op elkaar wachten en dat wordt er vaak over de stoep gereden”, vertelt Maars.

Dat is volgens hem slechts een van de problemen, want er wordt ook vaak te hard gereden. De straat is voor een groot deel een 30 km/u zone. “Soms wordt er zestig of harder gereden. Kinderen durven niet meer op straat te spelen”, geeft hij aan.

Sluiproute

In de straat staat soms een tijdje een digitaal snelheidsbord waar de gereden snelheid op weergeven wordt. “Dat vind ik heel mooi, maar na drie keer kijkt er niemand meer naar. In feite gebeurt er niks”, zegt Maars. Automobilisten zouden vanuit België de weg als sluiproute gebruiken.

Volgens wethouder Thierry de Heer geldt er voor vrachtwagens grotendeels een verbod. Deze worden bij de afslag Zandvliet in België terug de weg opgestuurd. “Voor het normale verkeer hebben we geen gronden om ze te weigeren”, legt hij uit.

Bewustwording

Toch is er volgens wethouder De Heer onderzoek gedaan, waaruit bleek dat het vooral eigen inwoners zijn die de overlast veroorzaken. Samen met de politie is er een actie geweest waarbij mensen die te hard reden, staande werden gehouden. Daarna volgde een gesprek om mensen bewust te maken van het feit dat ze te hard rijen. “De meeste schrokken ervan en hadden het niet door”, geeft De Heer aan.

Maars is voorstander van vaker snelheidscontroles. “Als dat met enige regelmaat gebeurt, zijn mensen zo genezen”, zegt hij. Dat zou de wethouder ook graag zien, maar de politie heeft daar niet genoeg mensen voor. “Dan gaat de aandacht naar andere dingen”, vertelt de wethouder. Daarnaast mag de politie pas sinds kort controles uitvoeren in 30km/u zones. Maar voordat dat kan, moet dat nog verder uitgewerkt worden.

Maatregelen

Er zijn al wel een aantal maatregelen getroffen. “Er zijn bloembakken geplaatst en onze boa’s rijden regelmatig langs”, ligt De Heer toe. Ook zijn er extra verkeersborden geplaatst. Als het aan Maars ligt is dat niet voldoende. “Maak wegversmallingen, maar de grootste optie zou voor mij zijn om er eenrichtingsverkeer van te maken”, geeft hij aan.

Toch is dat niet zomaar een optie, omdat de bussen er ook langs moeten kunnen. “We vinden de bus belangrijk voor de jeugd die verder weg studeren”, zegt De Heer. Bij Arriva is het krap met de tijden en met meer beperkende maatregelen wordt het lastiger om langs Ossendrecht te komen. Dat geldt ook voor de hulpdiensten. De wethouder wil dus benadrukken dat hij er zeker mee bezig blijft. “Zo proberen wij de overlast te beperken, maar op den duur is ons instrumentenpaneel op”, geeft hij aan.

Blijft lastig

De wethouder begrijpt de zorgen van Maars wel, maar het blijft lastig. “Het een gebiedsontsluitingsweg en een groot gedeelte van de inwoners moet er langs”, laat hij weten. Daarnaast wordt ook het verkeer steeds drukker. “Auto’s worden groter en breder. Daar is de infrastructuur niet op ingericht of kan er niet op aangepast worden”, vertelt de wethouder. Maars begrijpt ook zeker de kant van de gemeente. “Maar daar zijn wij niet mee geholpen”, zegt hij.

Het gaat volgens de wethouder toch vooral om het gedrag van de automobilisten. “Wel is het belangrijk dat je te voet en met de fiets veilig over de weg kan.” Hij wil daarom benadrukken dat de gemeente er echt mee bezig blijft. “Soms kunnen we niet meer doen en de politie heeft de capaciteit niet. Dat is wel de werkelijkheid”, sluit De Heer af.