Roosendaal

Verkoop messen aan jeugd Roosendaal blijkt goed geregeld

Paul Joachems Paul Joachems

Peter Raijmaekers en René van Broekhoven van de Roosendaalse Lijst hebben eerder vragen gesteld over de verkoop van messen aan kinderen jonger dan 16 jaar. Naar aanleiding van deze vragen is het college gaan uitzoeken hoe de situatie is in de gemeente Roosendaal.

Door: Paul Joachems

Als het gaat om voorgekomen messteek-incidenten bij jongeren in deze leeftijdscategorie blijkt Roosendaal positief af te wijken. Er is 1 incident geweest met een schorsing van school via een HALT tot gevolg, laat Burgemeester Han van Midden weten namens het college van burgemeester en wethouders.

Maatregelen landelijke winkelketens

Bij Action worden al langer geen messen aan kinderen onder de 16 jaar verkocht, ook Hema en Xenos zijn hiermee gestopt. Ook Blokker heeft de verantwoordelijkheid genomen, de kassa geeft een pop-up bij het scannen van een mes en attendeert de caissières erop de leeftijd van de klant te checken. Bovendien zijn de messen verpakt en niet los verkrijgbaar.

Kookwinkels

Ook de specialistische kookwinkels zijn benaderd. De klanten die deze winkels bezoeken zijn meestal volwassenen. Zo verkoopt Surprise Kookgerei geen messen aan jongeren.

Geen zicht op online bestellen

Verontrustend is de mogelijkheid om messen online aan te kunnen schaffen. “Helaas kan de gemeentelijke overheid hier geen actie op ondernemen”, laat burgemeester Han van Midden weten op de vragen van de Roosendaalse Lijst.