Vertrekkend wethouder Demmers krijgt Art vor Vastenavend bij Bergse Boeremaaltijd

't Art voor Vastenaved.
Vertrekkend wethouder Letty Demmers heeft ’t Art vor Vastenavend ontvangen, een leutige onderscheiding voor Bergenaren die zich buitengewoon hebben ingezet voor het Vastenavendfeest. Demmers kreeg ’t Art zaterdag bij de afsluiting van de Boeremaaltijd. Want wat voorgaande politici en wethouders niet is gelukt, weet Demmers wél van de grond te krijgen: de vernieuwing van de Bergse bouwkoten voor de optochtwagens.

De borden van de traditionele boerenkoolmaaltijd zijn al afgeruimd, de Dweilploeg-kikvorsen hebben net hun ‘kwek-kwek-kwek, oe mooi is ’t leve’ laten horen als de nieuwe Gròòtste Boer, Joost van Dongen, de wethouder toespreekt. “Lieve Letty, as Berrege n gròòt kind was gewist, dan addet ’n ééle lieve moeder. Want die moeder van onze stad, da zijde gij.” Demmers vertrekt volgende maand als wethouder en heeft voor de Vastenavend veel goeds gebracht. “Gij breng rust en kallemte terug in Berrege. Gij zijt de lente, die de mense de zomer kom brenge”, zegt de Gròòtste Boer in zijn ode aan Letty. De wethouder zelf is enigszins beduusd door het onverwachte eerbetoon. Het doorpakken met de vernieuwing van de bouwkoten is het resultaat van samenwerking, zegt ze, en uiteindelijk komt het toch vanuit de ‘kleine raad‘, de Bergse gemeenteraad.
Boere én Boerinne
De Boeremaaltijd is hét moment waar alle leden van de Stichting Vastenavend bijeenkomen, na de intocht van Wannes III en zijn gevolg en de sleuteloverdracht van ’t Krabbegat op de pui van ’t Stadhuis. De Hofzaal van het Markiezenhof is zaterdagavond gevuld met lange tafels, waar de Boere én nu ook vijf Boerinne, aanschuiven. Vrouwen bij de Stichting… het heeft járen geduurd, maar nu het eenmaal zover is lijkt het alsof het nooit anders is geweest. “Stichtingvrouwe… de beuk d’r in en aan de toekomst bouwe”, zingen ze luidkeels op het podium.
Bezuinegingsspòòk
En dan is het de vraag of ook komende jaren nog Boeremaaltijden zullen zijn in het Markiezenhof. Want ook de angstwekkende bezuinigingsplannen zijn niet onopgemerkt aan de Gròòtste Boer voorbijgegaan. “’t Lekt wel of de nuuwe voorstelling van ‘Uivere in ’t Of’ de afgelòòpe week al is begonne”, merkt hij op. En er waart ook een ‘bezuinegingsspòòk’ – een angstwekkende tovenaar rond, in de gangen van het stadspaleis: “D’n wizzerd of BoZ”. Een knipoog naar de politiek, maar wél met een serieuze ondertoon.
Ambassadeur Canada
Bijzondere gasten zijn de ambassadeur van Canada en diens echtgenote. De Gròòtste Boer en Stichtingvoorzitter Bas van Oevelen schakelen uit het Bergs moeiteloos over op het Engels. “Thanks to Canada we can celebrate our Vastenavend in freedom”, benadrukt de Gròòtste Boer. Maar tegelijk doemen weer donkere wolken op, in de wereld: “We find ourselves in dark times again.” Daarom is het belangrijk om het feest te blijven vieren, een feest van leven, licht en liefde (“life, light and love”). Een minutenlange staande ovatie uit de zaal volgt.
Prijze-sirkus
Zoals het bij een Boeremaaltijd hoort, zijn er volop acts en liedjes uit de zaal. Steketee is te zien als badmeester, er is een ‘Prijze-sirkus’ met een knipoog naar het mislukte V&D-project van het Bergse college. En ICB’er Jürgen Stoop, die 2×11 jaar langs de deuren is gegaan om geld op te halen voor de Stichting, zingt uit volle borst “Lengst de strate.” Burgemeester Margo Mulder én haar Roosendaalse ambtgenoot Marc Buijs zingen samen een lied, en roepen op tot eendracht tussen krab en Tullepetoan. “Late me de strijdbijl begrave.” Verder wil Stefaan de stadswildemannen Knots en Knuppel laten terugkeren op het dak van het Stadskantoor, en wethouder Joey van Aken brengt een lofzang op de maaltijd van deze avond – op de wijze van strijdlied Bella Ciao klinkt luidkeels het ‘Boerekool, boerekool, boerekool, -kool, -kool.”
Eén maaltijd per jaar
De Boeremaaltijd van 2025 is er weer één van saamhorigheid, hartelijkheid en vriendschap. Het is het moment waarop de Boere en Boerinne van de Stichting Vastenavend -die zoveel vrijwilligerswerk doen om het Bergse feest in stand te houden- nu zélf in het zonnetje staan. Eén boerenkoolmaaltijd per jaar, dat is de enige materiële beloning voor de Stichtingleden. De rest is, zoals dat heet: “liefdewerrek, ouw pepier.”