Woensdrecht

Veteranen krijgen op vliegbasis Woensdrecht een blik in de toekomst

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Woensdrechtenaren die vroeger in het leger hebben gezeten, werden vrijdag verwelkomd op de vliegbasis voor de landelijke veteranendag. De veteranen konden herinneringen ophalen maar ook kennis maken met moderne technologie zoals drones en virtual reality.

Het is een jaarlijks gebruik van de gemeente Woensdrecht om samen met de vliegbasis de veteranendag te organiseren. Deze keer waren meer dan vijftig veteranen van de partij, wat aantoont dat er behoefte is aan een dergelijke bijeenkomst.

“Zo’n dag als dit is belangrijk omdat dit allemaal mensen zijn die elkaar hier weer kunnen ontmoeten, herinneringen kunnen ophalen en steun vinden bij elkaar. Maar het zorgt er ook voor dat we de verhalen van toen niet vergeten omdat we ze verbinden met de mensen van nu”, zegt Franka Teunissen, commandant van vliegbasis Woensdrecht.

Samenzijn

Peter Zwamborn is het daar volmondig mee eens. “Veteranendag staat voor mij voor gezellig samenzijn. Ik ben in Libanon geweest en de mannen naast mij hebben weer andere ervaringen waar we het over kunnen hebben”, zegt hij. Hij is al een keer of zeven op een dergelijke dag te gast geweest. “We zijn met een bus wezen rijden, we hebben een keer geschoten op de schietbaan en weer een andere keer hebben we in een blusvoertuig gezeten”, zegt Zwamborn.

Mooi speelgoed

Terwijl drones door de lucht vliegen en mensen met een vr-bril op hun hoofd rondlopen, steekt Frans van Smaalen een sigaretje op. Hij zegt trots te zijn dat hij veteraan is, en laat dat graag zien door zijn kleding met decoraties te dragen. “Ik schaam me er niet voor dat ik beroepsmilitair ben geweest”, drukt hij zachtjes uit. De drones noemt hij “mooi speelgoed”, maar hij kan zich ook voorstellen dat de onbemande toestellen militair van grote meerwaarde kunnen zijn.

Waardering

Met de waardering voor veteranen zit het in ons land wel goed, zegt Van Smaalen en dat beaamt de vliegbasicommandant ook. “Ik denk dat nu mensen in Nederland ook weer merken dat het best spannend is aan de oostgrens van Europa, dat er weer veel meer aandacht is voor vrede en veiligheid. We beseffen ons dat het niet vanzelfsprekend is en je ziet dat er in allerlei gemeentes steeds meer aandacht voor is. Er zijn lokale veteranenverenigingen en initiatieven als veteraan in de klas waarin we de jeugd meenemen in al die belevenissen. Dat maakt wel dat er steeds meer aandacht is voor veteranen en dus ook waardering.”

Ook volgend jaar ploft er weer een uitnodiging op de mat bij Woensdrechtse veteranen. De locatie is nog niet bepaald, maar wat de vliegbasiscommandant betreft zal het dan weer plaatsvinden op de vliegbasis.