Bergen op Zoom

Via QR Bergse kunst op straat ontdekken

Het Markiezenhof werkt al met QR-codes voor tentoonstellingen. Maar ze zijn er nog niet voor de kunst buiten.

Herbert Kats Herbert Kats

Kunst ontdekken in de straten en op de pleintjes van Bergen op Zoom via QR-codes. Dat middel wordt ingezet om de stad nog meer op de kaart te zetten voor bezoekende toeristen en dagjesmensen. Schildjes met de codes geven gedetailleerde informatie over wat er te zien is.

QR geeft weer geheel nieuwe mogelijkheden als het gaat om kunst in de openbare ruimte. “Wij zijn daar niet uniek in, maar het geeft ons wel om iets te doen met Beleef de stad. En we hebben veel meer dan we vaak denken’, zegt wethouder Letty Demmers. “De trap van De Maagd valt formeel ook onder kunst”, is een voorbeeld.

Toegevoegd

Bergen op Zoom was al langer van plan om meer met QR te doen, legt de wethouder uit. “Nu wordt er aan toegevoegd dat mensen de kans krijgen om een beeldenroute te lopen. Door de code te scannen krijgt de kijker dan achtergrondinformatie en de relatie tussen het werk en de omgeving.”

Gemeente en ondernemersvereniging Sterck trekken samen op. De al bestaande site Streetart – Bergen op Zoom wordt voor dit doel verder uitgebreid. De jaarlijkse kosten van 50.000 euro zitten al in de begroting. “Dat geld gaat vooral naar organisatie”, verduidelijkt de wethouder.

Overigens wordt het gebruik van de QR-codes al op verschillende plaatsen ingezet. Zo wijst het Markiezenhof bezoekers al bij de ingang de weg naar de lopende tentoonstelling met het werk van het Kastel van Wouw. In Halsteren hebben zes Zweedse huisjes – een Scandinavische gift na de watersnoodramp- ook een dergelijke code.

Waar QR extra informatie geeft, voorziet een ingebouwde sensor beelden en dergelijken van enige bescherming tegen vandalisme of diefstal. De gemeente liet op enkele plaatsen al werken noodgedwongen verwijderen omdat ze niet meer veilig waren voor vernieling.

Lees ook: Het Bergse standbeeld Beer is gestolen: ‘Jammer en verbazend’ Lees ook: Sterck wil Bergen op Zoom weer op de kaart zetten