Hoogerheide

Vic Huijgens (1948-2021): betrokken, bereikbaar, recht door zee

Vic Huijgens, oud-wethouder en verenigingsman, tijdens een interview voor ZuidWest in 2017.

Han Verbeem Han Verbeem

Vic Huijgens is op 72-jarige leeftijd overleden. Jarenlang was Vic een karakteristieke persoonlijkheid en politicus in de Woensdrechtse politiek. Als partijleider van Algemeen Belang Zuidwesthoek (ABZ) was hij raadslid, fractievoorzitter en uiteindelijk wethouder.

In december 2018, bij zijn 70e verjaardag, nam hij na veertig jaar afscheid uit de politiek. Maatschappelijk was hij een actief en betrokken mens, actief in het carnavalsleven en voorzitter van het Participatiecafé  Woensdrecht Werkt. Voor Streekomroep ZuidWest was hij lid van het  programmabeleidbepalend orgaan (PBO).

Directe bestuursstijl

Huijgens was bekend en geliefd in zijn woonplaats Hoogerheide én daarbuiten, hij wist de gemeente bestuurlijk op de kaart te zetten met zijn directe bestuursstijl. Eind jaren ’70 was hij mede-oprichter van fractie Groen in de toenmalige Woensdrechtse gemeenteraad, een partij die later opging in de Woensdrechtse Volkspartij. Later werd dit weer onderdeel van Algemeen Belang Woensdrecht (ABW), de partij die na de gemeentelijke herindeling en fusie met Ossendrecht, Huijbergen en Putte verder is gegaan als Algemeen Belang Zuidwesthoek.

Stokje overgedragen

Na de verkiezingen van maart 2014 keerde hij niet terug in het Woensdrechtse college en heeft Vic het stokje overgedragen aan huidig wethouder Hans de Waal. Sindsdien vervulde hij bij ABZ de functie van partijvoorzitter. In die hoedanigheid was hij actief bij de verkiezingscampagne van 2018, waarbij ABZ opnieuw als grootste raadspartij van Woensdrecht uit de bus kwam en twee wethoudersposten mocht invullen. Vic Huijgens was een mensenmens, ongecompliceerd, wars van politiek ceremonieel en bereikbaar voor zijn achterban. Nergens doekjes om winden maar recht voor z’n doel gaan. Zo was Vic en zo zullen velen zich hem blijven herinneren.

Kijk tv-interview terug

In 2017 sprak ZuidWest TV uitgebreid met Huijgens over de carnaval in de gemeente Woensdrecht en over het ontstaan van de bouwclub de Bokkerijders. Het gesprek is hieronder terug te kijken.

https://vimeo.com/508085309