Roosendaal

Viering bevrijding van Roosendaal anders dan voorgaande jaren

Kranslegging bij het monument van de Polar Bear (foto: ZuidWest Update)

Redactie Redactie

De gemeente Roosendaal wil, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen, toch stilstaan bij 76 jaar bevrijding van Roosendaal. Een aantal activiteiten zijn aangepast, zoals de kranslegging bij het monument van de Polar Bear. Wat wel doorgaat is de vertoning van twee films over de bevrijding van Roosendaal. De films zijn te zien in de nieuwe bioscoop.

Door: Esmee van den Heuvel 

De filmvoorstellingen zijn gratis te bezoeken. Vanzelfsprekend worden alle geldende coronamaatregelen daarbij in acht genomen, waardoor het aantal plaatsen beperkt is. Het is dus nodig om vooraf plaatsen te reserveren.

Film 1: De Prijs van Vrijheid

Hans Lips en Cor Claassens hebben in opdracht van de gemeente een film gemaakt over de Tweede Wereldoorlog die zich in Roosendaal afspeelt. In de film komen de inwoners van de stad en dorpen eromheen aan de beurt om te vertellen wat zij hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan ook kijken naar fragmenten van het bezoek van Engelse bevrijders bij de viering van 50 jaar vrijheid. Aan het einde van de film zijn er een aantal leden van het Korps Commandotroepen die vertellen over de inzet van het korps voor vrede en veiligheid. Ook vertellen ze over de bevrijding van gemeente Roosendaal in 1994. De prijs van Vrijheid is te zien in C-Cinema van maandag 29 oktober tot en met zondag 1 november.

Film 2: 75 jaar bevrijding in Roosendaal

De tweede film die bezocht kan worden is 76 jaar bevrijding in Roosendaal. In 2019 was het 76 jaar geleden dat de stad en de dorpen van de gemeente Roosendaal werden bevrijd. Voor deze gelegenheid zijn er een aantal activiteiten georganiseerd en heeft in ieder dorp of stad een herdenking plaats gevonden. Van deze activiteiten is door ERSA (Eerste Roosendaalse Smalfilm Amateurs) een film gemaakt. Deze film is te zien in C-Cinema op zaterdag 24 en zondag 25 oktober om 11.00 uur en om 15.45 uur.

Reserveren voor één van de films kan via dit telefoonnummer: 0165-534503 of mailen naar  [email protected]