Bergen op Zoom

Vijf inwoners van Bergen op Zoom ontvangen Pluim van de Burger

De vijf winnaars van de Pluim van de Burger voor de Burger worden op zondag 9 januari bekendgemaakt.

Maarten Elst Maarten Elst

Komende maand is er geen gebruikelijke nieuwjaarsbijeenkomst in de Sint-Gertrudiskerk, maar een alternatieve bijeenkomst via ZuidWest TV. Op zondag 9 januari om 12.00 uur begint een speciale uitzending waarin burgemeester Frank Petter vijf inwoners uit de gemeente zal belonen met de ‘Pluim van de burger voor de burger’. Zij ontvangen een eerbetoon voor hun jarenlange inzet voor de Bergse gemeenschap.

De huidige coronamaatregelen staan een traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom niet toe. Toch komt de gemeente met een alternatief. Burgemeester Frank Petter heeft er voor gekozen om vijf mensen uit de gemeente in het zonnetje te zetten. Zij krijgen tijdens deze alternatieve bijeenkomst een zogeheten ‘Pluim van de burger voor de burger’. Burgemeester Petter maakt de winnaars bekend in een speciale uitzending van ZuidWest TV op zondag 9 januari om 12.00 uur.

Alternatief

De gemeente moest op zoek naar een alternatieve nieuwjaarsbijeenkomst vanwege de geldende coronamaatregelen. “Tijdens de gebruikelijke nieuwjaarsbijeenkomst spreek ik de mensen toe in een goed gevulde Sint-Gertrudiskerk. Nu wil ik onze inwoners toespreken via ZuidWest TV. Maar ik wilde aan zo’n uitzending meer lading geven. In onze samenleving gebeurt veel goeds. Die goede dingen houden ons als samenleving op de been. Dat heeft de coronapandemie, waar we nog steeds heel stevig mee te maken hebben, inmiddels wel aangetoond.”

“Het is hartverwarmend dat er tijdens deze pandemie initiatieven ontstonden om elkaar te helpen”, vervolgt Petter. “Daarnaast zijn er mensen die zich al jarenlang inzetten voor onze gemeenschap. Vaak is dat alleen in kleine kring zichtbaar; zijn de vrijwilligers er ook niet op uit dat hun goede werk bij een groot publiek bekend wordt. Maar dat wil ik graag doorbreken. Ik wil een aantal mensen die, bijna in stilte, het goede doen voor onze gemeenschap, speciaal kunnen bedanken en aan de hand van hun verhalen vooruitblikken op het nieuwe jaar.”

Vijf pluimwinnaars

Voor hen heeft burgemeester Petter een prijs in het leven geroepen: De pluim van de burger voor de burger. Tijdens de nieuwjaaruitzending op ZuidWest TV ontvangen ze de prijs en gaat de burgemeester met deze mensen in gesprek over hun bijdrage aan de Bergse samenleving. “Er zijn gelukkig veel meer mensen die het goede doen, maar die misschien zelf ook niet graag in de belangstelling staan. En de burgemeester wil juist die mensen laten zien dat we die als samenleving erg moeten waarderen”, laat de gemeente Bergen op Zoom in een persbericht weten.

Met de ‘Pluim van de burger voor de burger’ roept de gemeente Bergen op Zoom een nieuw concept in het leven. Na het vijftal, dat pas op zondag 9 januari bekend wordt gemaakt, krijgen nog Bergenaren in de toekomst een pluim. “De mensen die een pluim uit handen van de burgemeester krijgen, worden verzocht om de pluim na twee maanden door te geven aan iemand waarvan zij vinden dat die ook zo’n pluim verdient. Het eerste woord ‘burger’ in de pay-off ‘Een pluim van de burger voor de burger’ heeft dus een dubbele betekenis: de burgemeester geeft een pluim, maar de burger die de pluim heeft ontvangen, doet dat ook door de pluim door te geven. Het is daarmee niet alleen de gemeente die waardering uitspreekt, maar ook inwoners onder elkaar.”

Dertig winnaars tegen eind 2022

In totaal ontvangen dertig personen in 2022 een pluim. Iedere winnaar van een pluim ontvangt van de burgemeester een oorkonde. Tijdens de nieuwjaaractiviteit van 2023 zal de burgemeester terugblikken op de dertig winnaars.

De ‘Pluim van de burger voor de burger’ wordt uitgezonden op zondag 9 januari vanaf 12.00 uur op ZuidWest TV. Online is de uitzending vanaf dan te bekijken via www.zuidwesttv.nl.