Roosendaal

Vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain terug op Roosendaalse Kade

Miguel Indurain draagt in 2004 de Olympische vlam in Barcelona

Miguel Indurain draagt in 2004 de Olympische vlam in Barcelona (foto: Shutterstock)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Dertig jaar geleden was hij al eens de grote naam van de Draai van de Kaai. En dit jaar is de Spaanse toprenner Miguel Indurain er weer. De vijfvoudig tourwinnaar rijdt op zaterdagavond 27 juli mee met het Waain Wielerweekend, op en rondom de Kade, met de wedstrijden achter de dernies.

Het is al langere tijd een droom van de organisatie om de Spanjaard opnieuw naar Roosendaal te halen. “De onderhandelingen om hem zover te krijgen kostten enorm veel tijd”, schrijft de organisatie. “Maar al die moeite is niet voor niets geweest.” De renner zal meedoen aan de derniekoers: een wedstrijd waarbij de renners achter een dernie aanfietsen. Ook lost hij het startschot van de bedrijventijdrit.

In 1994 kwam Indurain dus al eens naar de Draai. Hij landde met een vliegtuig vanuit Biarritz op Seppe, en vloog de ochtend erna weer terug naar huis. Indurain won dat weekend overigens niet, het ‘Russische sprintkanon’ Djamolidin Abdoesjaparov ging er met de eerste prijs vandoor. Precies dertig jaar later krijgt Indurain dus weer een nieuwe kans.

Titels

De Spaanse Indurain is vijftien jaar professional geweest, en stopte in 1997 met fietsen. Hij was vanaf 1991 vijf jaar achter elkaar de sterkste in de Tour de France, ook won hij twaalf etappes in ‘s werelds grootste etappekoers. In 1992 en 1993 won hij de Ronde van Italië. Alleen in zijn eigen land wist hij de de Vuelta nooit te winnen, wel wist hij in 1991 tweede te worden. In het wereldkampioenschap is hij in 1993 en 1995 tweede geworden. Bij het tijdrijden staat er een wereldtitel op zijn naam.

Ex-profrenner Erwin Nijboer reed jarenlang aan de zijde van Indurain. Ook hij komt in actie achter de dernies op 27 juli.

Lees ook: Roosendaal opnieuw start- en finishpunt van ZLM Tour