Roosendaal

Vitaal Liberaal wil geen vergunning meer voor verbranden tuinafval

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vitaal Liberaal wil dat de gemeente Roosendaal stopt met het geven van vergunningen voor het verbranden van snoeiafval. De partij zag dat de gemeente vergunningen had verleend aan twee particulieren en is het daar niet mee eens. Ze stelt er daarom vragen over aan burgemeester en wethouders.

Zoals altijd stonden de aangevraagde en verleende vergunningen op de wekelijkse gemeentepagina in huis-aan-huis-blad de Bode. Deze keer stonden daar ook vergunningen bij om snoeihout te mogen verbranden: drie aangevraagde stookvergunningen en twee vergunningen die al waren afgegeven. “Zover wij kunnen nagaan waren de aanvragers – één in Heerle, drie in Wouw en één in Wouwse Plantage – steeds burgers, geen bedrijven,” merken de raadsleden Jac Wezenbeek en Rianne Sieben op.

Snoeihout opstoken is niet meer van deze tijd

Vitaal Liberaal is daar verbaasd over. Vooral omdat Roosendaal een duurzame gemeente wil zijn en fijnstof wil bestrijden. Wezenbeek en Sieben vinden het opstoken van snoeihout dan ook niet meer kunnen. “Bent u het met ons eens dat het in deze tijd niet langer gepast is om tuinafval te verbranden?” vragen zij aan burgemeester en wethouders.

De raadsleden wijzen er op dat snoeihout juist prima materiaal is om te hergebruiken of om er compost van te maken. En inwoners kunnen hun snoeiafval daarvoor gewoon gratis inleveren bij Saver. Wezenbeek en Sieben willen weten waarom de gemeente dan toch nog meewerkt aan het verbranden van snoei- en tuinafval. Ze hebben liever dat inwoners die een stookvergunning vragen, worden doorgestuurd naar het grondstoffencentrum van Saver.

Geen enkel materiaal verbranden in openlucht

Vitaal Liberaal vindt dat een overheid niet moet meehelpen bij het verbranden van materialen in de openlucht. En dan maakt het niet uit wat voor materiaal er opgestookt wordt. De partij wil weten of burgemeester en wethouders er ook zo over denken.

Lees ook: Zo maakt Varta waardevolle producten van afval