Bergen op Zoom

VIV bestaat 15 jaar en toont ‘sleutel tot geluk’

Redactie Redactie

Vrouwen Integratie Vandaag (VIV) bestaat 15 jaar. Vrijdag hebben ze dit gevierd in de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De cursisten van VIV konden deze dag laten zien wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben. Vrijdag werd ook de aftrap gegeven voor een tentoonstelling. Donate Veenstra: “Het is gelopen zoals we verwacht hadden, een hele gezellige dag.”

Door: Esmée van den Heuvel

Vrouwen Integratie Vandaag (VIV) in Bergen op Zoom bestaat 15 jaar. De missie van VIV is het bevorderen van emancipatie, integratie en participatie in de Nederlandse samenleving. Dit is voor vrouwen die afkomstig zijn uit andere landen en culturen. Docent en vrijwilliger Rina Maliepaard: “VIV is een schakel van verbondenheid. Het naar buiten durven en kunnen komen in een ander land met als achtergrond hebbende een andere cultuur.” 

Lessenf in taal, computers en conversatie

VIV wil vrouwen meer zelfvertrouwen geven en zelfredzaam maken in de Nederlandse maatschapij. Dit doen ze door verschillende cursussen te organiseren: taallessen, computerlessen en conversatielessen. Daarnaast worden  werkbezoeken en voorlichtingen geregeld. Zuhlaika Noorzai is cursist van VIV: “Wij hebben bij VIV veel activiteiten gedaan. We hebben bijvoorbeeld leren koken, leren fietsen, leren naaien en Nederlands geleerd.”

Kunstwerk ‘sleutel tot geluk’ 

Samen met kunstenares Anne-Marie Dagelinckx zijn de cursisten de afgelopen maanden druk bezig geweest met het maken van een kunstwerk. “De docenten hebben hebben gevraagd aan de deelnemers wat is voor jullie de ‘sleutel tot geluk’ en ze mochten dit in het Nederlands en in hun eigen taal opschrijven,’ legt de kunstenares uit. “Dit is geïntegreerd in het kunstwerk.”

Het kunstwerk ’sleutel tot geluk’ werd afgelopen vrijdag voor het eerst tentoongesteld in de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Iedereen die uitgenodigd was, kon binnenkomen lopen om het kunstwerk te bekijken. Er werd nog gesproken door verschillende sprekers en aan het einde kon iedereen genieten van een drankje. Het kunstwerk is nog te zien tot 29 oktober.