Wouw

Vleermuisonderzoek De Stappen pas in september klaar

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De sloop van basisschool De Stappen in Wouw loopt op z’n minst vertraging op tot september. Pas dan is het onderzoek klaar naar de aanwezigheid van vleermuizen in het pand. Dat antwoordt de gemeente Roosendaal op vragen van de Roosendaalse Lijst.

In februari bleek dat er misschien vleermuizen genesteld waren in het oude pand van basisschool De Stappen. Vleermuizen zijn beschermd en de gemeente mag het gebouw dus niet zomaar slopen. Eerst moet worden onderzocht of er ook echt vleermuizen zitten. Maar die beestjes laten zich niet makkelijk vinden. De gemeente krijgt de uitslag van het onderzoek pas eind september.

Als er vleermuizen worden gevonden, moet er geprobeerd worden de dieren te verhuizen. “Als blijkt dat er wel vleermuizen in de omgeving of in het gebouw zitten zijn er mogelijk vervolgonderzoeken en/of mitigerende maatregelen noodzakelijk,” schrijven burgemeester en wethouders aan Roosendaalse Lijst. “Hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd bij de provincie Noord-Brabant.”

Omgevingsvergunning misschien toch nog dit jaar

De gemeente Roosendaal werkt achter de schermen wel zo veel mogelijk door om er voor te zorgen dat alle andere vergunningen en onderzoeken klaar zijn. Zodra er dan duidelijkheid is over de vleermuizen, kan de gemeente meteen door met de werkzaamheden. “Mocht blijken dat er in september geen vleermuizen zijn kan de omgevingsvergunning mogelijk nog in 2020 worden afgegeven,” aldus de gemeente.

Dat de nieuwbouw van De Stappen hierdoor een stuk duurder wordt, verwacht de gemeente Roosendaal niet.  “Voor het benodigd krediet lijken de gevolgen vooralsnog beperkt, omdat de prijsstijging in de bouw lijkt te stagneren.”

Maatregelen tegen nestelen mogen niet

Roosendaalse Lijst wilde ook weten of de gemeente voortaan niet kan zorgen voor preventieve maatregelen. Dus voorkomen dat beschermde dieren een plekje zoeken in gemeentelijke gebouwen. Maar dat kan volgens de gemeente niet. Want de wet bepaalt juist dat beschermde diersoorten de kans moeten krijgen zich te nestelen. “De dieren zijn vaak beschermd, omdat er weinig natuurlijke habitat over is,” legt de gemeente uit.

Toch zijn er wel mogelijkheden om problemen met nestelende dieren te voorkomen. Juist door ze te helpen hun nesten te bouwen, maar dan op plekken waar je deze beschermde diersoorten liever hebt. “ln nieuwe gebouwen worden hiervoor regelmatig in het ontwerp mogelijkheden aangebracht,” laat de gemeente Roosendaal weten. “Ook bij het ontwerp bij het nieuwe Huis van Roosendaal is dit het geval.” De bouw van dit nieuwe stadskantoor liep ook vertraging op door de aanwezigheid van vleermuizen.

Lees ook: Sloop van De Stappen uitgesteld voor vleermuizen