Woensdrecht

Vliegbasis Woensdrecht levert ‘burenhulp’ bij branden op Aviolanda

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De brandweer van de Koninklijke luchtmacht rukt sinds woensdag ook uit bij branden op het naastgelegen Businesspark Aviolanda. Dat is vastgesteld tijdens een officiële ondertekening op vliegbasis Woensdrecht. “Bij incidenten doen we samen een stap naar voren. Dat is onze core business,” aldus Jolanda Trijselaar van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

In 2016 ondertekenden de brandweer, vliegbasis, veiligheidsregio en gemeente ook al een convenant. Sindsdien helpen de vuurbestrijders van de vliegbasis bij branden op het aangrenzende industrieterrein De Kooi. Dit doen zij samen met de vrijwillige brandweer van Hoogerheide. Het nieuwe convenant neemt Aviolanda ook mee.

Militaire toestellen

De ondertekening is een logische vervolgstap op het convenant uit 2016, vindt burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht. De band tussen militair en civiel wordt daardoor ook nauwer, ziet hij. “Met de beschikbare capaciteit kan de vliegbasis burenhulp bieden bij branden op Aviolanda.”

Kolonel Franka Teunissen-van de Kamp vindt het noodzakelijk dat de blusdienst van de vliegbasis ingezet kan worden op Aviolanda. Op het businesspark worden namelijk militaire toestellen onderhouden in hangaars. “Vanuit de vliegbasis kan de brandweer snel uitrukken en adequaat handelen.”