Roosendaal

VLP start jongerenafdeling

Kitty Joachems Kitty Joachems

De VLP, lokale politieke partij in Roosendaal, start een jongerenafdeling. Dat maakte fractievoorzitter Arwen van Gestel gisteravond bekend in het politiek programma Het Fractiehuis op ZuidWest FM. De jongeren hebben inmiddels een plan geschreven en werken aan een promofilm om zichzelf aan Roosendaal voor te stellen.

Door: Kitty Joachems

“De afgelopen maanden meldden zich meer dan 10 jongeren aan als lid van de VLP”, vertelt Van Gestel, “en daar werden we zo enthousiast van dat we hen de uitdaging hebben gegeven om een jongerenbeweging te starten”. De aanmeldingen komen uit de hele gemeente Roosendaal. Zowel jongeren uit de stad als uit de dorpen weten de VLP te vinden.

Scholen sportvelden

Dat de VLP zo in trek is bij de jongeren komt volgens Van Gestel vooral omdat de partij steeds meer oog heeft voor de jongeren in de gemeente. “Ons contact met de jongerenraad is goed en we ontmoeten de jongeren op scholen en sportvelden”, aldus Van Gestel. In een plan van aanpak, geschreven door de jongeren zelf, laten ze weten dat ze onderling ideeën willen uitwisselen over zaken die hen bezighouden. Ze vinden het belangrijk dat ze via ons een stem hebben in de gemeenteraad en dat zaken op de agenda komen die hen raken.

Goeie gedachte

Binnenkort presenteren de jongeren zichzelf in een video. Ze zijn van plan een Instagram account te starten en zodra de coronamaatregelen het toelaten organiseren ze een jongerenavond. Van Gestel: “ze zijn heel ambitieus, ze willen zichzelf verder ontwikkelen met trainingen en cursussen en ze ondernemen meteen actie om ook het contact met andere jongeren aan te houden. Ik vind dat een goeie gedachte”.

Invloed op hun kansen

Volgens Van Gestel betekent dit niet automatisch dat ook de belangstelling voor de lokale politiek in het algemeen groeit. “Het is een feit dat de helft van de Roosendaalse stemgerechtigden niet naar de stembus gaat bij gemeenteraadsverkiezingen”, stel Van Gestel. “Maar blijkbaar zijn er veel jongeren die hier wonen en nog studeren of net gaan werken en een starterswoning zoeken die meer invloed willen uitoefenen op hun kansen in de gemeente Roosendaal”.

Digitaal kopje koffie

De VLP blijft het contact en de interactie zoeken met de inwoners van de gemeente Roosendaal. Van Gestel: “regelmatig trokken we de wijken in met een statafel en kannen koffie en thee om informeel in gesprek te gaan met de inwoners. Corona heeft daar voorlopig een eind aan gemaakt”. Maar daar heeft de VLP wat op gevonden. “Op 10 oktober houden we voor het eerst een digitaal spreekuur in de Westrand. Alle bewoners van die wijk ontvangen binnenkort een flyer in de bus met de uitnodiging om een digitaal kopje koffie te drinken”, besluit Van Gestel.

Luister hieronder naar het interview met Arwen van Gestel (uit het politieke radioprogramma Het Fractiehuis):