Roosendaal

VLP wil weten of gratis rol plastic zakken een cadeau is uit eigen zak

Foto: Gerda Beekers/Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VLP in Roosendaal wil weten wie de extra plastic zakken gaat betalen die elke inwoner van de gemeente voortaan krijgt. De gemeente heeft automaten waaruit inwoners elke maand 2 gratis rollen kan halen. In de begroting was rekening gehouden met 1 rol plastic zakken per maand. De VLP wil weten waar het geld vandaan komt voor die tweede rol.

Inwoners van de gemeente Roosendaal mogen voortaan 2 keer per maand gratis een rol plastic zakken uit de automaten halen. Die plastic zakken zijn ook sterker dan de vorige. Volgens de VLP gaat het verdelen van de rollen nog niet soepel. De partij stelt hierover vragen aan burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Nieuwe zakken blijven hangen in automaat

“Vanuit diverse wijken krijgt de fractie berichten dat de automaten nog niet geprogrammeerd zijn op de nieuwe vastgestelde werkwijze om 2 rollen plasticzakken uit de automaten te krijgen,” schrijft de VLP. “Daarnaast vernemen we dat op de Lindenburg bij de automaat de zakken blijven hangen en niet vallen in de uitgavebak.” De partij wil weten wanneer de gemeente alle automaten heeft aangepast, zodat het wel lukt om de rollen er uit te halen.

Vooruit betalen is iets anders dan gratis

De VLP vraagt zich ook af wie de extra plastic zakken gaat betalen. Volgens de partij werd de eerste rol betaald uit het potje voor de afvalstoffenheffing. Inwoners kunnen zo’n rol plastic zakken gratis uit de automaat halen, maar hebben er dan eigenlijk al voor betaald via de gemeentelijke belastingen. De VLP wil weten waar de gemeente de tweede rol van betaalt. “In hoeverre is er sprake van ‘gratis’ plastic zakken?”, vraagt de partij.