Roosendaal

VLP wil weten waarom huurders geen waardebonnen krijgen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VLP in Roosendaal vraagt zich af waarom huurders geen waardebonnen krijgen voor energiebesparende producten. De gemeente Roosendaal heeft zulke waardebonnen wel aan huiseigenaren gegeven. Het gaat op twee waardebonnen per woning, die samen 140 euro waard zijn. Je kunt er bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips, of LEDlampen voor kopen. De VLP stelt vragen over het uitsluiten van huurders aan burgemeester en wethouders.

Door: Bianca van Vugt 

De VLP in Roosendaal wil weten of huurders ook waardebonnen krijgen, of een andere regeling voor de aanschaf van energiezuinige producten. Alle huiseigenaren in de gemeente Roosendaal krijgen twee waardebonnen, van elk 70 euro. Met de ene waardebon kun je energiebesparende spullen kopen bij bouwmarkten en webwinkels. Bijvoorbeeld isolatiemateriaal of radiatorfolie. Met de andere waardebon kun je LEDverlichting kopen.

“Op zich is dit natuurlijk een prima actie in het kader van stimulering energiebesparing en duurzaamheid,” schrijven de VLP-raadsleden Eric de Regt en Martijn Verbeek aan burgemeester en wethouders. Maar dat alleen huiseigenaren de waardebonnen krijgen, roept vragen op. “Ook huurders kunnen namelijk extra energie besparen met de bestedingsdoelen van deze bonnen. Onze fractie krijgt dan ook, begrijpelijk, veel vragen over het gemaakte onderscheid, vooral vanuit huurders.”

De partij wil van burgemeester en wethouders weten waarom alleen huiseigenaren de waardebonnen krijgen. En of er ook voor huurders nog zo’n actie komt. “We kunnen begrijpen dat subsidie voor aanpassingen aan woningen zelf (zoals zonnepanelen en isolatie) enkel van toepassing is op eigenaren,” schrijven De Regt en Verbeek. “Maar de andere bestedingsdoelen van deze bonnen betreffen vaak kleinere maatregelen die dus inderdaad even zo goed voor huurders van toepassing kunnen zijn: besparingen door zuinige lampen, douchekoppen, tijdschakelaars enz. Zonder stigmatiserend te willen zijn: wellicht kunnen juist huurders de besparingen nog wel beter gebruiken dan eigenaren.”

Lees ook: Roosendaalse huiseigenaren krijgen voor 140 euro aan energiebesparende spullen