Bergen op Zoom

Voedselbank Goed Ontmoet Bergen op Zoom opent gloednieuw pand

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In de Abraham de Haanstraat in Bergen op Zoom is dit weekeinde het gloednieuwe pand van Voedselbank Goed Ontmoet officieel geopend. Deze week vond de eerste voedseluitgifte plaats.

Leon Tolhuijsen, penningmeester van Voedselbank Goed Ontmoet, vertelt tijdens een rondleiding enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. “Dit is het nieuwste van het nieuwste”, zegt hij terwijl hij naar een warmtepomp wijst. “We hebben nu onder andere zes waterpompen en gaan binnenkort werken met zonnecollectoren. Dat brengt wel extra kosten met zich mee waar we niet op gerekend hadden, maar uiteindelijk willen we zo duurzaam mogelijk opereren.”

Investering

De penningmeester benadrukt het belang van het nieuwe pand voor de veiligheid en efficiëntie van de voedselbank. “Het was eigenlijk niet meer verantwoord om uitgifte te doen in het oude pand. Daarom hebben we vorig jaar besloten om dit pand te kopen, mede dankzij steun van Voedselbank Nederland, het Oranjefonds en de Rabobank.” Al met al kostte het nieuwe pand 400.000 euro.

Tolhuijsen vertelt dat Goed Ontmoet wekelijks ongeveer 500 gezinnen voorziet van voedsel, wat neerkomt op zo’n 1.250 personen. “De vraag naar voedselhulp is niet afgenomen, het is zelfs toegenomen. Maar het aanbod van voedsel wordt steeds schaarser. Supermarkten werken efficiënter en hebben minder verspilling, wat het voor ons moeilijker maakt om aan voldoende voedsel te komen.”

Ondanks de uitdagingen blijft Voedselbank Goed Ontmoet zich net zoals in de afgelopen 16 jaar inzetten voor de gemeenschap. Tolhuijsen benadrukt dat ze vasthouden aan hun principe: “Wij willen niet betalen voor voedsel, want dan kunnen we niet selectief zijn en iedereen gelijk behandelen. We hopen zo lang mogelijk te voorkomen dat we overgaan op betaald voedsel.”

Met het nieuwe pand hoopt Voedselbank Goed Ontmoet nog vele jaren een belangrijke rol te kunnen spelen in het ondersteunen van mensen in (financiële) nood.