Nispen

Voetbalvereniging NSV Nispen viert honderdste verjaardag

Maarten Elst Maarten Elst

Het is feest voor voetbalvereniging NSV uit Nispen. Eén van de oudste sportverenigingen uit de regio is deze maand honderd jaar oud geworden. Voor de gelegenheid is er een jubileumboek verschenen. Later dit jaar hoopt het feestcomité nog onder meer een familiefietstocht, reüniewedstrijden, seniorenmiddag en andere jubileumactiviteiten te kunnen organiseren.

Door: Maarten Elst en Kimberley Mies

,,Honderd jaar is natuurlijk een geweldige tiijd, maar helaas, ik hoef er niet al te lang over uit te wijden, hebben we het niet uitgebreid kunnen vieren op de manier zoals we zouden willen”, vertelt Jan Gommers, voorzitter van voetbalvereniging NSV uit Nispen. ,,In het weekend van 20-21 februari hadden we een groot feestweekend gepland, maar dat hebben we helaas moeten annuleren. Maar het goede nieuws… NSV is heel het jaar honderd jaar. Hopelijk kunnen we in het najaar alsnog een mooi feestje vieren.”

SDW

In de kantine van NSV ligt een arsenaal aan nostalgia uitgestald. Trofeeën, jubileumboeken, krantenknipsels, wedstrijdsecretaris Rini Bartelen kan naar eigen zeggen uren vertellen over de geschiedenis van NSV. ,,Het begon allemaal honderd jaar geleden met een aantal Nispense jongens die wilden voetballen, destijds als SDW (Samenspel Doet Winnen, red.). Een veldje aan De Wallen, nog altijd het sportpark van NSV, werd beschikbaar gesteld, maar stond nog helemaal vol met boomstronken. De grond is helemaal geëgaliseerd, molenaar Vic Aerden zorgde ervoor dat er een wedstrijdbal was.”

Paardensport

Het toenmalige SDW maakte na twee jaar de overstap naar de Belgische voetbalbond met wedstrijden tegen Essen, Kalmthout en Stabroek op het programma. In 1927 keerde de sportvereniging terug naar Nederland. ,,De naam SDW was inmiddels in gebruik genomen waardoor we moesten uitwijken naar NSV, Nispense Sport Vereniging”, verduidelijkt Bartelen. ,,Naast voetbal hadden we destijds ook een paardensporttak en een atletiektak.”

,,Dat was bij veel clubs in die tijd”, vult voorzitter Gommers aan. ,,Dat zie je nog veel terug in andere namen in de regio. Wel heeft NSV kort daarna afscheid genomen van de paardensport en atletiek, de trofeeën pronken nog altijd in onze prijzenkast.”

Kunstgrasveld

Wie jarig is, krijgt cadeaus. Zo ook jubilaris NSV. Uit handen van wethouder René van Ginderen kreeg voorzitter Gommers eerder deze maad een stuk kunstgras. ,,Nu lijkt het net of we dat cadeau hebben gekregen, maar de gesprekken voor het kunstgrasveld lopen al sinds 2018. Het is toevallig net zo uitgekomen bij de gemeente, de wethouder voegde eraan toe dat niet elke jubilerende vereniging gelijk moet aankloppen.”