Bergen op Zoom

Volop interesse in het samen kopen van Bergse stadhuis

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Met een crowdfunding samen het Oude Stadhuis kopen. Dat is het idee van Bergenaar Ruud Elst, waarmee hij dit erfgoed wil redden. Het college kondigde eerder aan een flink aantal panden te willen verkopen om de financiële problemen te verminderen. Een meerderheid van de raad wil niet dat deze unieke locatie in andere handen komt maar Elst is er niet gerust op.

Ruud werd afgelopen najaar ineens een beetje een bekende Bergenaar, nadat hij in een onlinebijeenkomst van de gemeenteraad stevig zijn zegje had gedaan. Zowel bestuurders als politici kregen er flink van langs in een betoog over wat er volgens hem zoal mis is in zijn gemeente. Sindsdien voorziet hij hen af en toe uit eigen beweging van beschouwingen op wat er allemaal speelt, met posts en video’s op social media of in gerichte e-mails.

Dan maar zelf kopen

Eén ding zit hem, net als veel anderen, al heel lang hoog. Het feit dat er serieus wordt nagedacht over het verkopen van een aantal historische en beeldbepalende locaties, die van de gemeente en dus van de inwoners zijn. Daarmee hoopt het college de enorme schulden te verminderen en op terugkerende kosten als onderhoud te bezuinigen. Vooral het feit dat het Oude Stadhuis nog altijd niet officieel van dat lijstje is gehaald doet zeer, en daarom heeft ie bedacht om het dan maar zelf te kopen. Niet alléén natuurlijk, maar samen met andere mensen die zijn zorgen delen. Het ene na het andere gemeenteraadslid verzekert hem inmiddels tegen de verkoop te zijn maar recent gaf een gemeentewoordvoerder nog wat anders aan. Op onze vraag wat de verkoopprijs eigenlijk was, werd gemeld dat hier nog naar gekeken moest worden.

Veel animo, zelfs van buiten de stad

We interviewden Ruud over zijn recent via www.ons-stadhuis.nl gelanceerde idee. Hij is met deze website aan het inventariseren of er anderen geïnteresseerd zijn in zijn crowdfunding. Tot zijn grote vreugde is het animo groot. Er hebben zich al ondernemers van naam gemeld en er komen tevens verrassende reacties van buiten de gemeentegrenzen. Het idee om mogelijkerwijs ook een naam of tekst op een steen te laten zetten is zelfs al gelanceerd. Elst wil eerst ophalen wat mensen zoal voor ideeën hebben en dit dan in een stichting onderbrengen die het nader vorm geeft.