Lepelstraat

Voor 92 euro een week op kamp met maximaal 20 jongeren

Groepje jongeren tijgert onder net door op stormbaanhelling

Foto: Jongerenkamp 2020

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De inschrijving voor het Jongerenkamp is weer geopend. Als de coronamaatregelen hetzelfde blijven, is het dit jaar in Ossendrecht in Scoutinggebouw Breedonk. En dan weer een echt, ouderwets kamp met overnachtingen. Alle activiteiten zijn verder in de buitenlucht. Als de maatregelen strenger worden, dan is het net als vorig jaar zonder overnachtingen. Dan kunnen de jongeren een paar dagdelen meedoen met activiteiten in Lepelstraat, waar de organisatie zit. Het Jongerenkamp is dit jaar van zaterdag 28 augustus tot en met vrijdag 3 september.

De organisatie noemt het Jongerenkamp een openbaar kamp. Dat betekent dat jongeren uit alle gemeenten mee mogen, zolang ze maar tussen 12 en 16 jaar oud zijn. “Veel mensen denken dat het Jongerenkamp alleen voor Lepelstraat is, maar iedereen is welkom. Al komen ze uit Friesland,” vertelt Jan Brouwers, één van de organisatoren. En dat is al meer dan 25 jaar zo.

We gaan nergens naar binnen, doen alles lekker buiten

Brouwers hoopt dat ze dit jaar echt op kamp kunnen, want dat is toch het leukste voor de jongelui. Dan overnachten ze een week lang in Scoutinggebouw Breedonk in Ossendrecht. En hij denkt dat dat prima kan met de huidige coronamaatregelen. “We blijven in onze eigen bubbel,” legt hij uit. “We gaan nergens naar binnen, doen alles lekker buiten. Dus we gaan niet naar een binnenbad, maar bijvoorbeeld ergens naar een plas waar het rustig is.”

Plannen heeft de organisatie genoeg: een zwemdag, Wie is de Mol?, een dropping, een GPS-tocht, een casinospel, een vlot bouwen. En niet te vergeten gewoon een potje voetballen en volleyballen of gewoon heerlijk relaxen op het gras in de zon. Het kost je 92 euro voor de hele week. “En da’s dus met slapen, eten, het hele onderdak, de activiteiten, alles,” vertelt Brouwers met enige trots. “Maar dan hebben we wel minstens tien kinderen nodig die mee gaan, om het te kunnen bekostigen. Meestal zijn er rond de 15 kinderen. En er kunnen er maximaal 20 mee.”

We houden wel rekening met aanpassingen

Als de coronamaatregelen te streng worden om een week op kamp te gaan, dan blijft de organisatie in Lepelstraat. Dat heeft ze vorig jaar ook gedaan. “We houden wel rekening met aanpassingen,” vertelt Brouwers. “Dan blijven we op het sportpark in het dorp en gaan we het in dagdelen doen.” De activiteiten zijn dan op het terrein van voetbalclub Lepelstraatse Boys.

Het loopt nog niet storm met de aanmeldingen voor het Jongerenkamp. Het blijkt lastig te zijn om jongeren te bereiken. “We mogen tegenwoordig niet meer flyeren in de scholen in de omgeving,” legt Brouwers uit. “En jongeren lezen geen kranten of kabelkrant.” Meestal moet het Jongerenkamp het hebben van mond tot mondreclame. “Als je één of twee kinderen hebt die enthousiast zijn, dan willen die nog wel eens een vriendje meebrengen.”

Het Jongerenkamp is van zaterdag 28 augustus tot en met vrijdag 3 september. Je kunt je opgeven via Facebook, waar je een inschrijvingsformulier kunt downloaden. Of je kunt mailen naar [email protected]. Als je nog vragen hebt, kun je terecht bij Jan Brouwers op 06-533.461.29 of bij Michel Mertens op 06-483.767.59. Het Jongerenkamp kost 13 euro per dag of 92 euro voor de hele week.