Hoogerheide

Voor de 96-jarige meneer Van den Kieboom is aspergesteken een koud kunstje

Han Verbeem Han Verbeem

Ze zijn er weer, de asperges van de Brabantse Wal. Ze zijn weliswaar al enkele weken verkrijgbaar maar vrijdagmorgen was de officiële start van het aspergeseizoen met de Eerste Steek van stichting ProefMei en Telersvereniging Brabantse Wal. Dit jaar was dat op het veld van aspergeteler Ferry de Weert in Hoogerheide. De Weert kreeg daarbij assistentie van een viertal regionale topkoks én van de 96-jarige meneer Van den Kieboom, die al op 14-jarige leeftijd het aspergesteken heeft geleerd. Veel is veranderd in die tachtig jaar maar één ding blijft onveranderd: de kwaliteit en de typerende lichtzilte smaak van het Witte Goud van de Brabantse Wal.

Topkoks en tanteLouise

Traditiegetrouw gaan de eerste asperges naar de koning; direct na de steek -uitgevoerd door de drie burgemeesters van de Brabantse Wal-gemeenten, spoedt een koerier zich met het kistje naar het paleis in Den Haag. Zo wil de traditie het, maar in deze tijd van corona en lockdowns gaat het nét even anders. Geen burgemeesters bij de Eerste Steek van 2021, maar wél vier topkoks en meneer Van den Kieboom – een cliënt van Stichting tanteLouise. Samen met teler Ferry de Weert haalt de hoogbejaarde steker de asperges uit de zandrug. Meneer Van den Kieboom is het duidelijk niet verleerd en met enkele geoefende bewegingen haalt hij de aspergestengel uit de grond en toont deze aan de omstanders. “Nog eentje?”, roept hij triomfantelijk en krijgt daarmee de lachers op zijn hand. Overigens is hij voor veel oudere Halstenaren een bekend gezicht. Meneer Van den Kieboom was vele jaren de uitbater van café Torenzicht en woont nu sinds enige tijd met zijn echtgenote in woonzorgcentrum Bosgaard, op landgoed Vrederust.

ProefMei Zomer

De bijeenkomst is sober met een klein groepje van aanwezigen. Door de afgekondigde coronamaatregelen is er dit jaar géén ProefMei-manifestatie met proeverijen en culinaire activiteiten in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en het westelijk deel van Roosendaal – het gebied dat tot de Brabantse Wal behoort. ProefMei-voorman Dennis van Tilborg richt zijn ogen nu op de komende zomerperiode, rekening houdend met verdere versoepelingen van de coronamaatregelen, en kondigt de ProefMei Zomer aan. “Hierover binnenkort meer”, is het enige dat hij hier nu over kwijt wil.