Bergen op Zoom

Voor een prikkie naar Veghel: een hele eer om één van de eersten te zijn

Deni Bastiaanse is woensdagmorgen om 11.50 uur als allereerste Bergenaar gevaccineerd (Foto: Han Verbeem / ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Het is een historisch moment: in een voormalige distributiehal van Jumbo in Veghel zijn woensdagmorgen de eerste Covid19-vaccinaties begonnen. Volgens GGD-directeur Thérèse Claassen is het een feestelijke maar tegelijk hectische dag. Als eersten komen medewerkers in de zorgsector aan bod, ook uit westelijk-Brabant; zoals de Bergenaar Deni Bastiaanse (23), werkzaam bij tanteLouise in Steenbergen. “Het is een hele eer”, zegt Deni na afloop van de prik. De komende dagen en weken zullen nog vele collega’s volgen. “Vaccineren? Ik zeg dóen!”

Door: Han Verbeem en Marvin Sluijter

De landelijke en regionale pers was naar Veghel afgereisd om het moment bij te wonen waar iedereen zo lang naar heeft uitgekeken. De eerste vaccinaties begonnen ‘s morgens in alle vroegte, in het bijzijn van onder anderen minister Hugo de Jonge. Het duurde nog lange tijd door en volgens een strikt tijdschema konden de eerstelingen zich melden.

Verantwoordelijkheid

Deni Bastiaanse (24) is teamleider bij verzorgingshuis Hof van Nassau in Steenbergen. Hij mocht woensdagmorgen als allereerste Bergenaar zich laten vaccineren tegen Covid19: om 11.50 kreeg hij de vaccinatie toegediend met een prik in zijn rechterbovenarm. Ook zijn collega Trudy van Opdorp, eveneens werkzaam bij Hof van Nassau, kwam voor een injectie in aanmerking. Samen zijn ze rond kwart over negen in de auto naar Oost-Brabant afgereisd. Een ritje van anderhalf uur reizen, maar dat hebben ze er graag voor over. “We hebben een grote verantwoordelijkheid, juist omdat we met kwetsbare ouderen werken”, zegt Trudy en Deni vult aan: “Dit voorjaar is ons verzorgingshuis zwaar door corona getroffen waarbij medewerkers en bewoners door het virus zijn besmet. We hebben van heel nabij meegemaakt wat het met mensen doet.”

Gemotiveerd

Zelf heeft de teamleider geen Corona gehad maar het heeft hem wel gemotiveerd om zich als eerste aan te melden. “Vlak vóór het weekeinde ben ik door de directie gevraagd en na enig twijfelen heb ik uiteidelijk ‘ja’ gezegd. Het gaat tenslotte om een vaccin waarvan de basis al langere tijd bestaat en waaraan nu nieuwe delen zijn toegevoegd. Ik heb er vertrouwen in en ben ervan overtuigd dat vaccineren de oplossing is om Corona de baas te kunnen. Daarom zeg ik over vaccineren: dóen!”

Extra vaccinatiepunten

Thérèse Claassen is interim-directeur van GGD Hart voor Brabant. Zij beseft zich dat het voor inwoners en verzorgenden in westelijk Brabant een flinke reis is naar Veghel. “Maar we kijken ook naar extra locaties voor vaccineren in de regio. Zo komt er 15 januari een vaccinatiepunt in Breda en ook in andere gemeenten zijn punten voorzien. “We hebben daarvoor al locaties op het oog”, zegt Claassen.