Roosendaal

‘Voor en Achter de Huisdeur’ brengt dansvoorstelling bij je thuis

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Roosendaal wordt dans gebruikt om mensen bij elkaar te brengen, met elkaar te verbinden en met elkaar in gesprek te krijgen. Bij het project ‘Voor en Achter de Huisdeur’ komt de dansvoorstelling bij je thuis. Of bij je in de instelling.

‘Voor en Achter de Huisdeur’ is bedacht door de Stichting Roosendaal Danst!, die het jammer vindt dat sommige mensen hun eigen buren niet eens kennen, zich eenzaam voelen, of andere culturen niet kennen. Artistiek leider en choreograaf Jacques van Meel weet dat dans mensen kan ontroeren en kan verbroederen. Daarom besloot hij de dans uit het theater te halen en bij de mensen thuis te brengen.

Koffie met Turkse koekjes

Meedoen is makkelijk, je hoeft er bijna niets voor te doen. Alleen wat buren of kennissen uitnodigen. De Stichting Roosendaal Danst! doet de rest. Gratis en voor niks. Van Meel brengt koekjes mee van zijn Turkse bakker en schenkt na de dansvoorstelling gezellig een kopje koffie in voor het publiek. Want er ontstaat altijd een gesprek, of een boeiende, eerlijke discussie. “De emotie die de danser in zijn voorstelling legt, komt heel hard binnen. Want je zit er heel dicht bij, “ vertelt Van Meel.

Danser Willy Heramus

Ster van het project ‘Voor en Achter de Huisdeur’ is danser Willy Heramus uit Indonesië. Hij is ‘artist-in-residence’, wat betekent dat hij op uitnodiging van de Stichting Roosendaal Danst! twee maanden hier leeft en werkt. Samen met Roosendaalse dansers maakt hij de korte voorstellingen voor in de huiskamers en instellingen. “Willy Heramus weet als geen ander emotie over te brengen in zijn dans”, aldus Van Meel.

Uitbreiden

Het project loopt nog tot 5 mei. Daarna gaat Heramus terug naar Indonesië. Maar de Stichting Roosendaal Danst! zou graag doorgaan met ‘Voor en Achter de Huisdeur’, omdat er enthousiaste reacties komen. Publiek van de voorstellingen praten lang na over de ontmoetingen en de dans. Van Meel: “We onderzoeken of we het project kunnen uitrollen naar Woensdrecht en Bergen op Zoom. Of we genoeg geld weten te vinden om dit te kunnen doen.”

Meedoen?

Als je ook een dansvoorstelling wilt organiseren bij jou thuis, dan kun je contact opnemen met Jacques van Meel van de Stichting Roosendaal Danst! Met Van Meel kun je bespreken wat de mogelijkheden zijn, want elke voorstelling is weer anders. Je kunt hem per mail bereiken op [email protected] of telefonisch op 06-206.077.31.