Bergen op Zoom

Voor het eerst een open dag bij Stichting Decorbouw: ‘Eigenlijk bouwen we liever’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al 36 jaar maakt Stichting Decorbouw Groot Arsenaal decors en rekwisieten voor vrijwillige organisaties uit Bergen op Zoom en omstreken. Allemaal vrijwillig. Waar ze normaal niet zo van de aandacht zijn, opent de stichting zaterdag 13 mei eenmalig haar deuren voor geïnteresseerden.

“Ik zou bijna zeggen dat er niks belangrijkers in Bergen is dan Stichting Decorbouw”, vertelt Ferd Quick van Stichting Decorbouw. “Maar dat is een beetje overdreven natuurlijk.” Wel is hij erg te spreken over het grote aantal vrijwilligers dat zich inzet voor de stichting. “De vrijwilligerscultuur moet gekoesterd worden”, meent hij. “Die cultuur heerst hier enorm. Alle clubkes in Bergen zijn één groot samenwerkend verband.”

Het hele jaar door werken Ferd en zijn medevrijwilligers aan decors voor ‘clubkes‘ die dat nodig hebben “Niks commercieels hoor, alleen voor andere vrijwilligersorganisaties.”

Er staan hier zo’n zesenhalfduuzend rekwisieten.

De zolder van Stichting Decorbouw staat helemaal vol met rekwisieten. “Zo’n zesenhalfduuzend“, denkt Ferd. “We hebben geprobeerd de boel op thema te rangschikken”, vult vrijwilliger René Bastiaanse zijn collega aan. “Mensen kunnen hier inspiratie opdoen om te bedenken wat voor spullen ze nodig hebben of in welke stijl voor bijvoorbeeld hun voorstelling of show.”

Die rekwisieten lopen gigantisch uiteen. “We hebben spullen die zogenaamd uit de jaren ’50 komen, maar ook uit het jaar 0”, vervolgt René. Van lampen tot levensechte poppen, je kan het zo gek niet bedenken of het staat daar op zolder. “Maar we doen dit dan ook al sinds 1987 hè”, zegt Ferd nuchter.

We drinken graag koffie of een glaske bier, want dat is lekker.

Veel rekwisieten maken de vrijwilligers van Decorbouw zelf. “Als iemand naar ons toe komt met de vraag om een tafel met een buffetje, dan maken we daar een tekeningeske van en voeren we het uit.” Maar er zijn in al die jaren Stichting Decorbouw ook spullen verzameld.  “We krijgen regelmatig nalatenschappen van mensen”, legt René uit.

Alles wat de mensen van Stichting Decorbouw doen, is vrijwillig. “De spullen verhuren we”, vervolgt Ferd. “Dat moet wel, want we moeten huur betalen voor ons kot hè. En we drinken graag koffie of een glaske bier, want dat is lekker. Zo kunnen we onszelf goed aan de gang houden.”

We willen eigenlijk gewoon bouwen en geen open dagen organiseren.

In de 36 jaar dat de stichting bestaat, wordt er zaterdag 13 mei pas voor het éérst een open dag georganiseerd. “We willen eigenlijk gewoon bouwen, geen open dagen organiseren. Het is leuk om een keer te laten zien maar het moet geen sleur worden hè”, aldus Ferd. De deuren van Stichting Decorbouw Groot Arsenaal zijn zaterdag geopend van 13 uur tot 17 uur.