Moerstraten

Voor je het weet zie je door de masten Moerstraten niet meer

Kitty Joachems Kitty Joachems

Onlangs gaf de gemeente Roosendaal groen licht voor de installatie van twee antennemasten in Moerstraten. Beide masten zijn zo’n veertig meter hoog en ze liggen hemelsbreed enkele honderden meters uit elkaar. En dat vinden de inwoners van Moerstraten een beetje veel van het goede. Volgens hen kunnen verschillende aanbieders aansluiten op één mast. Ook de Roosendaalse Lijst zet hier vraagtekens bij.

Ondanks de vooruitgang op het gebied van technologie heeft Moerstraten nog steeds te maken met beperkte of soms zelfs slechte mobiele netwerkdekking. Daarom dienden verschillende telecommunicatieproviders een aanvraag in voor de plaatsing van antennemasten. De gemeente Roosendaal gaf zowel aan Vodafone als aan KPN toestemming voor de installatie van een mast.

Wildgroei

René van Broekhoven en Stijn van Looveren, beide raadslid voor de Roosendaalse Lijst, schrijven aan de gemeente dat “een mooi dorp als Moerstraten niet ontsierd moet worden door allerlei torenhoge masten.” Ze vragen de gemeente hoe zij te werk zijn gegaan bij de aanvragen van de providers. “Waarom behandelt u aanvragen individueel en niet integraal om wildgroei in masten te voorkomen?”

Alles via één mast

Volgens inwoners van het dorp blijkt uit navraag bij Vodafone dat het technisch mogelijk is om verschillende aanbieders aan te laten sluiten op één mast. Van Broekhoven en Looveren verwijzen daarnaar in hun brief en vragen de gemeente of zij daarvan op de hoogte is. Ze stellen voor dat de gemeente onderzoekt of Vodafone en KPN samen kunnen werken zodat er slechts één mast nodig is. En ze vragen of de gemeente bereid is hier bij nieuwe aanvragen van providers op aan te sturen.

Communicatie

Tot slot vragen de raadsleden hoe de communicatie over dit onderwerp is verlopen. Want volgens de Roosendaalse Lijst zijn niet alle omwonenden op de hoogte gesteld van de te plaatsen masten.