Bergen op Zoom

Voormalig Bergs café De Witte Olifant maakt ‘vliegende start’ als Vastenavend pop-up

Frank van der Avert (foto rechts) bij pop-upcafé 't Dombootje (bron: Instagram / @cafetdombootje)

Han Verbeem Han Verbeem

Het voormalige Bergse jongerencafé De Witte Olifant heropent als pop-upcafé tijdens de Vastenavendperiode. Vanaf het Neuzenbal, zaterdag 20 januari, tot het vallen van de Kraai op dinsdagavond 13 februari, heet het café ‘t Dombootje.

Met de naamwisseling -die verwijst naar cartoonfiguur Dombo, de vliegende olifant- wil uitbater Frank van der Avert het pop-upcafé “een vliegende start geven”, zo meldt hij op sociale media. Het motto van de Bergse Vastenavend 2024 is ook: ‘Ziede z’ok vliege?!’ Sinds een aantal jaar heeft de Lievevrouwestraat, ooit bekend om het bruisend uitgaansleven, geen caféhoreca meer. Maar op de panden rust nog wél een horecabestemming, bevestigt gemeentewoordvoerder Erwin Stander.

‘t Dobbertje

Het zou gaan om een tijdelijke opening, maar de vraag blijft: hoe tijdelijk is tijdelijk? Café ‘t Dobbertje, op de hoek van de Zuidzijde Haven en het Wagenpleintje, is formeel gesloten maar opent jaar na jaar als pop-up tijdens de Vastenavend. Het zal ditmaal voor de laatste keer zijn, merkt Stander op, want voor het pand is een sloopvergunning aangevraagd. “De procedure is al zó ver gevorderd dat de sloopwerkzaamheden vermoedelijk al dit voorjaar van start kunnen gaan.” Er is wel een voorbehoud: tegen de sloop is bezwaar aangetekend door onder meer Vereniging Binnenstad, die het historisch waardevolle pand uit 1632 wil behouden. De gemeente heeft de aanvraag van een monumentenstatus eerder afgewezen, zodat de eigenaar hier nieuwe appartementen kan bouwen.

Wapen van Engelandt

(update, 16 januari) Inmiddels is ook duidelijk dat het voormalige Wapen van Engelandt, eveneens  in de Lievevrouwestraat, de deuren heropent tijdens de Vastenavendperiode. Dit café opent vanaf zaterdag 20 januari tijdens de voorweekeindes en vanaf de intocht tot het vallen van de Kraai.