Roosendaal

Voormalig Essentgebouw in Roosendaal krijgt 32 appartementen

Maarten Elst Maarten Elst

Dinsdagmiddag hebben BVR Groep, wethouder Toine Theunis en enkele toekomstige bewoners samen de officiële aftrap gegeven van de verbouwing aan de Kademeester. Het voormalige Essentgebouw aan het Kadeplein in Roosendaal staat volledig in de steigers. Met het leggen van het laatste stuk begane grond kan de aannemer nu de hoogte in. Voor de bouwvak van 2022 hoopt BVR Groep de 32 appartementen te hebben gerealiseerd.

Het was de eerste officiële bewonersbijeenkomst die na het versoepelen van de coronamaatregelen mogelijk was. Wethouder Toine Theunis opende de bijeenkomst door de historische waarde van het gebouw te benadrukken. “Veel Roosendalers hebben hier aan het loket gestaan om gas en elektriciteit af te sluiten. Nu gaat het een van de mooiste plekken van Roosendaal worden.”

Binnentuin

William de Groote, projectontwikkelaar bij BVR Groep, kan de woorden van de wethouder alleen maar beamen. “Je ziet inmiddels al de transformatie. We hopen met de bouwvak van volgend jaar geheel klaar te zijn met de transformatie van het voormalige Essentgebouw naar 32 appartementen.”

Richard Thompson en zijn vrouw zijn één van de gelukkigen die een appartement kon bemachtigen. Als geboren Roosendalers was het plekje aan het Kadeplein bij uitstek een geschikte locatie. “Voor onze oude dag hebben we gekeken naar: wat moeten we met de toekomst? Toen kwam dit project voorbij waar een gemêleerd gezelschap van jong en oud bij elkaar gaat wonen. Wij kunnen gelijkvloers gaan wonen. Ik hou ook wel van het concept van het hofje, de binnentuin. De charme van dit project trok ons zeer aan.”

Alle soorten en maten

“De appartementen zijn allemaal verschillend”, stelt De Groote. “Het is een beetje een hoekig gevormd pand. Het loopt uiteen van 80 vierkante meter tot aan 110 vierkante meter. Hierdoor krijg je automatisch ook veel verschillende gezelschappen binnen een gebouw.”

De voorverkoop van de appartementen begon al in oktober 2020. Bijna een jaar later staan er nog enkele appartementen te koop. “Er was inderdaad heel veel animo voor”, bevestigt De Groote. “Nog een paar appartementen zijn nog niet verkocht. Eentje op de eerste verdieping met uitzicht op het Kadeplein is gek genoeg nog niet verkocht, dat leek ons een gewild appartement. Al met al is de voorverkoop al goed verlopen.”

Ideale locatie

Thompson, die samen met zijn vrouw het appartement op voorhand al had gekocht, is definitief om als hij de Kademeester binnenstapt. “Mijn vrouw kan daar beter doorheen kijken”, lacht hij. “Ik ben nu overtuigd. Ik ben heel erg enthousiast van de ruimte die we gaan krijgen. We zitten namelijk op de bovenste verdieping. We zijn erg blij met de ruimte die het geeft. Voor ons de ideale locatie.”

“Vanaf nu gaan we de lucht in”, geeft De Groote aan. “We proberen nog voor het eind van het jaar te realiseren dat we de hoogste etage hebben bereikt. En met de transformatie, je ziet de steigers om het gebouw heen staan, willen we de gevel wind- en waterdicht maken.”