West-Brabant

Voortaan vergunningplicht voor autoverhuurbedrijven

Via autoverhuurbedrijven proberen criminele organisaties drugs, wapens of geld te smokkelen © Politie

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeenten Roosendaal, Steenbergen en Moerdijk verplichten autoverhuurbedrijven voortaan om een vergunning aan te vragen. Dat gebeurt om autoverhuurbedrijven met slechte bedoelingen te weren. Naar verwachting volgen dit jaar ook de andere gemeenten binnen het politiedistrict De Markiezaten.

Uit diverse politieonderzoeken kwam naar voren dat eigenaren en medewerkers van bepaalde autoverhuurbedrijven verbonden bleken te zijn aan criminele organisaties. Zo verhuurden ze auto’s met verborgen ruimten voor het vervoer van drugs, wapens of geld. Ook ontdekte de politie dat criminele kopstukken rondreden in peperdure huurauto’s.

Voorwaarden

De nieuwe vergunningvoorschriften moeten voorkomen dat een ondernemer bewust, dan wel onbewust illegale activiteiten verricht binnen zijn bedrijf. Bij de aanvraag wordt onderzocht of het om een betrouwbare ondernemer gaat. De vergunning stelt verder voorwaarden aan de exploitatie van de onderneming. Denk daarbij aan goede administratie, strenge legitimatieplicht, maatregelen ter voorkoming van het witwassen en controle op gebruik van de verhuurauto.

De autoverhuurbranche is de eerste branche waarvoor een vergunningplicht komt. Het is uiteindelijk de burgemeester die deze vergunning verleend.