Heerle

Voortouw KPO bij nieuw plan dorphuis Heerle 

Dorpshuis De Schalm in Heerle (foto: Google Maps)

Herbert Kats Herbert Kats

De KPO neemt de toekomst van dorpshuis De Schalm mee in een nieuwbouwplan voor basisschool Berkenveld. De gemeente geeft de onderwijskoepel het voortouw, zo blijkt uit antwoorden op vragen van de VLP-fractie. Zorgen over de nabije toekomst blijven echter.

Bestuursvoorzitter Kees Mens benadrukt dat de KPO Roosendaal een groot belang hecht aan de leefbaarheid van Heerle. Hij verwijst naar dorpen als Ulicoten (onder Breda), waar een combinatie school-dorpshuis al een feit is. Een ‘win-win-situatie’ noemt hij dergelijke oplossingen.

Optimistische prognose

Volgens Mens is de grond rond de huidige basisschool in Heerle groot genoeg. Tegelijk weet hij dat het tijdpad een probleem kan zijn. Als alles meezit kan er over een half jaar een schetsplan zijn. “Dan heb je in de zomer de besluitvorming en volgt een ontwerp.” In zijn meest optimistische prognose kan dan medio 2026 de nieuwbouw gereed zijn.

Vraag of opvolger er nog instapt

Uitbater Jan Brouwers van De Schalm denkt dat er in de tussentijd iets moet gebeuren om actuele problemen aan te pakken: beperkte mogelijkheden om zich te bedruipen en onder meer geluidsoverlast. “Wij moeten onszelf bedruipen, terwijl anderen subsidie krijgen.”

Brouwers (65) over de nieuwbouw: “Ik denk niet dat ik dat hier nog meemaak. En het is de vraag of een opvolger er nog instapt”, zegt hij over strenge regels die bijvoorbeeld feesten en partijen niet toelaten. Dat drukt de omzet.

Gebruikersbijeenkomst

Op terugreis uit het buitenland reageert Schalm-voorzitter Sylvia Heijnen kort.  ,,Als we niks mogen is het snel over”, kijkt zij vooruit naar een gebruikersbijeenkomst op 8 november.

In de antwoorden op de VLP-vragen meldt de gemeente dat de situatie rond De Schalm afgelopen maand is besproken met de KPO, na een eerder gesprek met de leefbaarheidsgroep Heerle. De scholenkoepel gaat, ondersteund door adviesbureau HEVO, nu informatie en knelpunten inventariseren, zo klinkt het richting VLP.