Lepelstraat

Voorzitter stembureau Lepelstraat niet vervolgd voor verkiezingsfraude

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De voorzitter van stembureau ’t Weike in Lepelstraat wordt niet vervolgd voor verkiezingsfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten. Burgemeester Frank Petter had aangifte gedaan tegen de man wegens fraude.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 werden op het stembureau in Lepelstraat twee uitgebrachte stemmen minder geteld dan het aantal stembiljetten. De voorzitter van het bureau wilde het administratief toch kloppend maken en vulde het proces verbaal fout in. Dat is volgens het OM valsheid in geschrifte.

Spijt

Toch gaat het OM niet over tot vervolging. Zo betuigde de voorzitter spijt en had hij niet de intentie om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Die uitslag is ook niet beïnvloed geweest en de verdachte is niet eerder in aanraking geweest met politie en justitie. Bovendien zal de man geen rol hebben bij de komende verkiezingen in zijn gemeente.

Hertelling

De kwestie leidde in Bergen op Zoom tot een hertelling van de stemmen. Dat leverde een andere zetelverdeling op in de gemeenteraad. GBWP kreeg negen in plaats van tien zetels. De andere zetel ging naar het CDA. Het waren overigens telfouten bij andere stembureaus die de verschuiving in de raad veroorzaakte en niet het incident bij stembureau ’t Weike.