Nispen

Vrees voor verdwijnen carnavalsfeest Nispen: ‘Het is erop of eronder’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het carnavalsfeest dreigt te verdwijnen in Nispen. Door het opstappen van de voorzitter, secretaris, Prins, Nar en Grote boer en een tekort aan leden is het voortbestaan van het carnavalsfeest in gevaar gekomen. Om te voorkomen dat er geen carnavalsfeest in 2025 komt, slaakt de stichting een noodkreet.

Er zijn nog slechts zes leden over bij Stichting Carnaval Nispen. “Dat is echt veel te weinig, daar gaan we het niet mee redden”, vertelt ex-voorzitter Jack Goorden. Ruim een jaar geleden gaf hij aan om – na 33 jaar – te willen stoppen binnen de stichting. “Eigenlijk vijf jaar geleden al, maar toen ben ik toch gebleven”, verklaart hij.

Op zoek naar een nieuwe voorzitter, dat moet lukken. Totdat na het afgelopen carnavalsfeest de Prins, Nar, Grootste boer en secretaris vertelden óók te stoppen. “Dat kwam wel een beetje als een verrassing ja. Nu hebben we wel een probleem.” Want zonder pakkendragers, voorzitter en secretaris kan er geen carnavalsfeest georganiseerd worden in 2025. Daarom heeft de stichting een deadline opgesteld: als er vóór 1 juli geen nieuwe leden bijkomen, dan komt er in 2025 geen carnavalsfeest. “Dat zou toch jammer zijn.”

Nispen is aan zet.

Om de ernst van de situatie duidelijk te maken, plaatst de stichting tijdens het paasweekend een noodkreet op Facebook. “Geen leutig nieuws…’, luidt deze. “Deze wordt goed gedeeld, maar we hebben nog geen enkele reactie gekregen”, vervolgt Jack. “We gaan nog flyers ronddelen en we willen met Koningsdag met een standje op de vrijmarkt staan om informatie te delen. Maar heel veel meer kunnen we niet doen. Nispen is aan zet.”

Jack wil benadrukken dat niemand is opgestapt vanwege ruzie. “Dat wordt snel gedacht. Maar echt iedereen heeft zijn eigen redenen. De ene vanwege een veranderde gezinssituatie, de ander vanwege tijdgebrek.” En dat laatstgenoemde is volgens Jack ook de reden waardoor het zo moeilijk is om nieuwe leden te vinden. “Het is vrijwilligerswerk. Tegenwoordig willen mensen geen tijd meer vrijmaken voor zulke dingen, ze hebben het al druk genoeg met hun eigen dingen.”

Zoiets als dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Het is wel eens eerder voorgekomen dat de stichting op zoek was naar een pakkendrager. “Maar zoiets als dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ik ben eigenlijk gestopt als voorzitter, maar wil toch proberen om de boel nog te redden. Geen idee of dat gaat lukken. We hebben écht de jongere generatie hiervoor nodig. Ik hou gewoon hoop. Het belangrijkste is dat er leden bijkomen, daarna valt er echt nog wel wat te regelen.”

Er kan misschien vrees zijn bij de jongeren dat de rol van een pakkendrager teveel tijd in beslag neemt. “Maar je kan carnaval in Nispen niet vergelijk met dat van Roosendaal of Bergen op Zoom. Je hebt hier best wat vrijheden. Je hoeft niet iedere avond paraat te staan, maar er zijn natuurlijk wel een aantal momenten waarop je er wel moet zijn. Binding met Nispen hebben is belangrijk, een carnavalsvierder zijn, het thuisfront moet achter je staan en je moet een serieuze rol op een leutige manier brengen. Bij de voetbal speel je ook niet alleen de derde helft. Daar maak je ook tijd voor vrij. Zo is dat bij Stichting Carnaval Nispen ook.”

Lees ook: Nar Dorus neemt afscheid van Aopelaand: ‘Er staat een hele club enthousiaste jonge mannen klaar’