Roosendaal

Vrije inloop voor prik tegen HPV: ‘Ik wist niet wat het was’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

In Roosendaal konden jongeren tussen de 19 en 27 jaar zich zaterdag gratis laten inenten tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Dat virus is zeer besmettelijk en kan kanker veroorzaken aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en de baarmoederhals. Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen niet of nauwelijks bekend zijn met het virus en dus ook de gevaren ervan niet kennen.

HPV komt voornamelijk voor op geslachtsorganen bij mensen. GGD-arts Peter Guikema spreekt over een zeer besmettelijk virus. “Mensen kunnen elkaar heel makkelijk infecteren, zonder dat je weet dat je überhaupt besmet bent”. Het virus verspreid zich tijdens lichamelijk huid-op-huid contact bijvoorbeeld tijdens de seks, maar het kan ook bij het geven van een hand zich verspreiden. HPV kan ziektes als kanker veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Hierbij kun je denken aan drie gebieden: mond, keel en geslachtsorganen.

Vaccineren van mannen

Voorheen lag de focus vooral op het vaccineren van vrouwen. Nu kunnen ook mannen zich laten vaccineren. “De verspreiding vindt plaats bij zowel mannen als vrouwen. Door beide geslachten te vaccineren bescherm je dus jezelf en elkaar”, legt Guikema uit. Buiten vaccinatie is HPV bijna niet tegen te gaan. “Zelfs condooms houden het virus niet honderd procent tegen”, onthult de arts van de GGD.

Grootschalige campagne onder jongeren

Het is belangrijk om campagne te voeren in de jongerendoelgroep. “De bescherming is maximaal als je je op tijd laat vaccineren, voordat je ooit geslachtsgemeenschap hebt”, vertelt Guikema.

Jan Sinke is projectleider van de GGD 18+ campagne. Op 4 maart was er een vrije inloop voor de vaccinatie. “We willen het de mensen zo gemakkelijk mogelijk maken en hiermee de drempel nog lager maken om de prik te halen”, legt Sinke uit.

Kennis

Op de vaccinatielocatie in Roosendaal is niet iedereen bekend met het virus. “Ik heb mijzelf eerst goed ingelezen, want je laat niet zomaar wat inspuiten”. Een andere jongen was er via een familielid achter gekomen dat er een vrije inloop was. “Ik was toch in de buurt en zo’n prik heeft alleen maar voordelen, waarom zou ik het dan niet doen?”. Volgens de jongeren wordt er te weinig stilgestaan bij HPV. “Veel jongeren zien de ernst er niet van in of staan er te weinig bij stil”, aldus een meisje dat zich net heeft laten vaccineren.