Roosendaal

Vrijwilligersfeest is beloning met zang, dans, spel, theater en friet

Publiek luistert naar optreden jazzformatie B-Swing tijdens Vrijwilligersdag

Optreden van jazzformatie B-Swing tijdens Vrijwilligersdag 2022 (foto: Roosendaal voor Elkaar)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal gaat haar vrijwilligers weer uitgebreid bedanken tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Het feest Roosendaal voor Elkaar LIVE! is op zondag 21 mei in theater De Kring. Vrijwilligers kunnen een middag lang genieten van optredens, meedoen aan het spel ‘Ik hou van Roosendaal’, een dansworkshop volgen en natuurlijk lekker eten en drinken. Om het vrijwilligersfeest compleet te maken, is er natuurlijk ook nog een verrassing.

“Het wordt heel erg leuk, ja! Niet alleen voor oudere vrijwilligers, maar zeker ook voor de jongere groep” vertelt een enthousiaste Marloes Otte van Roosendaal voor Elkaar. “En dan staat nog niet eens alles al op de site. Want ook de stadsdichteres komt een gedicht voordragen over vrijwilligerswerk. Er is nog van alles omheen om de vrijwilligers te verrassen en verwennen.”

Voor ons is het ook het hoogtepunt van het jaar

Het verwennen van vrijwilligers is belangrijk voor de organisatie. “Roosendaal kan niet zonder vrijwilligers. Daarom zijn we blij dat we ze één keer per jaar kunnen bedanken en in het zonnetje zetten. En daarom vinden we het ook heel leuk om te organiseren,” vult Otte aan. “Veel vrijwilligers zeggen ‘wat ik doe is toch normaal, daar hoef ik toch niet voor bedankt te worden’, maar wij vinden het wel bijzonder. En we zijn blij dat we dit feest kunnen bieden. Voor ons is het ook het hoogtepunt van het jaar.”

Het is de derde keer dat Social Klus, waar Roosendaal voor Elkaar onder valt, het feest regelt. “Maar dit is de eerste keer dat we echt voluit kunnen gaan. Vorig jaar kwamen we net uit lockdown en het jaar daarvoor hebben we ‘t op tv gedaan, bij ZuidWest.” Het lijkt er op dat de vrijwilligers net zoveel zin hebben in het feest als de organisatie. Er zijn 880 gratis kaarten beschikbaar en ze gaan hard. “We zitten nu al bijna op de helft, in een week tijd.”

Het schilderij gaat als een wisselbeker rond

De presentatie van het vrijwilligersfeest is in handen van Sebas & Wes. Dit theaterduo uit Roosendaal won vorig jaar de Cultuurprijs Professionele Makers. “Sebas heeft vorig jaar de presentatie gedaan en vond het zo leuk, dat het de inspiratie was voor een hele show. Die hebben ze speciaal geschreven voor deze dag,” legt Otte uit. “Ze brengen een variatie op het tv-programma ‘Ik hou van Holland’: ‘Ik hou van Roosendaal’. En het publiek kan dan antwoorden geven om het spel te winnen.”

Natuurlijk is ook dit jaar de uitreiking van de Talisman, de vijfde keer. De Talisman brengt geluk voor alle vrijwilligers. En hij krijgt vorm in een schilderij van Benjamin Scheltema. “Het schilderij gaat als een wisselbeker rond. De winnaar mag ‘m een jaar houden en wijst dan zelf een nieuwe winnaar aan. Dat maakt het een bijzondere prijs,” vertelt Otte.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

De winnaars van de Talisman 2022 (foto: Roosendaal voor Elkaar)

Vorig jaar was de Talisman voor de Impuls, de stichting Paardrijden voor Gehandicapten. Zij mogen dus kiezen bij wie het schilderij komend jaar aan de muur mag hangen. “De winnaar weten we nog niet. Ze zijn er nog niet uit,” lacht Otte. “Er zit ook geen jury achter, ze kiezen echt zelf. En ik hoop dat ze het snel weten, want we willen de winnaar wel op tijd uit kunnen nodigen.”

Er komt een frietkar, om ter afsluiting samen een hapje te eten

Ook zangeres La Sooph is dit jaar van de partij. “Zij is ook een Roosendaalse en haar muziek is heel sfeervol,” vertelt Otte. “En in de kleine zaal is een popup dansstudio, waar je dansles kunt krijgen. Afhankelijk van het publiek wordt dat bijvoorbeeld een salsa of linedance.” En dan is er ook nog een verrassing, waar nu natuurlijk nog geheimzinnig over wordt gedaan. Maar de finale is al wel bekend. “Er komt een frietkar, om ter afsluiting samen een hapje te eten.”

Het vrijwilligersfeest van zondag 21 mei begint om 14.00 uur, maar je kunt al vanaf 13.00 uur naar binnen. De gratis kaarten voor het vrijwilligersfeest kun je online bestellen. Maar je moet ze wel vooraf zelf afhalen bij de vrijwilligerswinkel aan de Dokter Brabersstraat 12 in Roosendaal. Er zijn 880 kaarten en op is op.

Lees ook: Vrijwilligers in het zonnetje bij vrijwilligersfeest in De Kring Lees ook: Roosendaal voor Elkaar LIVE!: hartverwarmend praatprogramma