Bergen op Zoom

Vrolijke Bubble Roadshow leert kinderen hun handen te wassen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

“Eerst je handen wassen!” Als kind krijg je dat vaak te horen. Maar je weet niet altijd goed waarom het zo belangrijk is om je handen te wassen. De GGD West-Brabant gaat daarom met een speciale wasstraat basisscholen langs om kinderen op een vrolijke, speelse manier alles te leren over handen wassen.

Grijnzende bacteriën, eenhoorns waar zeep uit komt en wolken met zachte droogdoekjes. Daarmee wordt handen leren wassen een feest. De GGD West-Brabant kwam met het idee voor een wasstraat voor basisschoolkinderen. De Bredase evenementenorganisator KAAT&CO werkte dat idee uit en bedacht de Bubble Roadshow. Woensdag was de Bubble Roadshow bij de basisscholen Lodijke en De Kreek in Bergen op Zoom.

Bacteriën onder UV-lamp

De kinderen hadden zo’n lol dat ze amper doorhadden dat ze ook iets aan het leren waren. Dat begon al in de eerste ruimte, die leuk spannend was. “We gingen eerst naar een hele donkere kamer en daar hadden ze UV-lampen. En dan hield je je handen daaronder en dan zag je hoeveel bacteriën daaronder zaten. En je zag allemaal vieze spikkeltjes en dat waren dus bacteriën,” vertelt één van de kinderen enthousiast.

“Wolken-unicorn-zeep-kastje”

De Bubble Roadshow bestaat uit meerdere tenten met verschillende ruimtes. In elke ruimte wordt iets anders uitgelegd over handen wassen en elke ruimte heeft een bijzondere inrichting: “Toen gingen we het nat maken onder een waterval in het thema van de jungle. En daarna gingen we naar een soort van wolken-unicorn-zeep-kastje en daar mocht je heel veel zeep pakken in alle kleuren. En dan ging je heel goed je handen inzepen.”

Draaiend door de wasstraat

Je handen wassen met zeep van een eenhoorn is al bijzonder. Maar dan zijn de kinderen natuurlijk nog niet klaar. “Daarna moesten we draaiend door een wasstraat en daarna hadden we weer een waterval en dan kon je daar je handen in schoonmaken. En daarna gingen we in een soort van wolkenhouder, waar allemaal hele zachte doeken in zaten, je handen afdrogen en daarna ging je nog voor een ventilator. En toen was je klaar.”

Uitbreiden naar heel Nederland

Dat je handen wassen zo’n avontuur kan zijn, is te danken aan KAAT&CO. Die bedacht de Bubble Roadshow. Volgens Luuk Drijfhout van Hooff breidt het bedrijf dit evenement graag uit. “Geweldig om te zien dat alle kinderen het zo ontzettend naar de zin hebben. En dat er ook daadwerkelijk effect is wat we aan het meten zijn. Het liefste zouden wij natuurlijk in heel Nederland gaan uitrollen, wat mij betreft Europa. Volgens mij is handhygiëne een mondiaal aandachtspunt, dus ja, we blijven wel dromen.”