Roosendaal

Vrouwenhof krijgt blauwe olifant cadeau: “Even weer iets vrolijks!”

Kunstwerk van zittende blauwe olifant met geel-oranje clown op z'n buik en krullende slurf met daarop een wereldbol

Foto: © Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Op het terras van Pannenkoekenrestaurant het Vrouwenhof in Roosendaal is donderdag een bijzondere gast neergestreken. Een manshoge knalblauwe olifant zit op z’n flinke billen vrolijk op de grond, voorpoten in de lucht en op z’n slurf balanceert een wereldbol. “Even weer iets vrolijks in deze moeilijke coronatijd,” zegt de blije Liesbeth van Tilburg van het Vrouwenhof. “Het voelt echt als een cadeautje.”

In de voorjaarszon spatten de vrolijke kleuren van het beeld af. De olifant is fel blauw met een knaloranje mond. En op z’n buik staat een clown geschilderd in geel en oranje. Het hoofd is omhoog gericht en op de gekrulde slurf rust een wereldbol. De olifant is een kunstwerk van Chrit Rousseau, een kunstenaar uit Maastricht. En het beeld had op geen betere plek terecht kunnen komen dan in een speeltuin als het Vrouwenhof.

Wat zijn er toch lieve mensen

“Het zijn moeilijke tijden voor ons. Dit stralende weer en dan een dichte speeltuin vanwege de coronamaatregelen,” vertelt Van Tilburg. De vrolijke blauwe olifant voelt dan ook als een echt lichtpuntje in donkere dagen. “Wat zijn er toch nog lieve mensen op de wereld!” Ze bedoelt daarmee natuurlijk de gulle gevers van het kunstwerk: een echtpaar uit Heerlen. Zij kocht de olifant ooit op een veiling en het geld ging naar het redden van olifanten.

Maar hoe komt een echtpaar uit Limburg er bij om een kunstwerk cadeau te geven aan een speeltuin in West-Brabant? Dat komt door de Roosendaalse kleinkinderen. Want die twee kleindochters zijn vaste bezoekers van het Vrouwenhof. Vader Mathijs en moeder Ginou Gerards wonen achter de speeltuin en zijn, samen met hun kinderen, vaste gasten. Dat bracht opa op het idee om de olifant naar de andere kant van het land te brengen.

Wat ik mooi vind, is die wereldbol.

Het Limburgse echtpaar gaat namelijk verhuizen naar een kleinere woning. En zoekt dus een goede nieuwe plek voor de grote kunstwerken die ze hebben. “Opa dacht: ‘het is zo’n vrolijk ding, zou de speeltuin hem niet willen?’ Dus hij nam een maand of twee geleden contact met me op. En gisteren kwam de olifant dus op de vrachtwagen helemaal uit Heerlen,” vertelt Van Tilburg blij. “Het beeld was onderdeel van een grotere collectie. Volgens mij waren er zo’n 80 olifanten, gemaakt door verschillende kunstenaars.”

Het beeld is ruim 2,5 meter hoog en staat tijdelijk op het terras. Van Tilburg moet nog even de meest geschikte plek vinden voor de blauwe olifant. “Het is zoeken naar een plek waar ie wel een echte blikvanger is, maar waar de kinderen er niet op kunnen klimmen,” lacht ze. “Want door de kleuren lijkt het natuurlijk wel op een speeltoestel, maar dat is het niet.”

Het kunstwerk is zeer welkom bij het Vrouwenhof. Niet alleen vanwege de vrolijke uitstraling en de passende kleuren. Maar ook voor de boodschap erachter. “Wat ik mooi vind, is die wereldbol,” legt Van Tilburg uit. “Het vertelt ons dat we er voor moeten zorgen dat de wereld er voor de komende generaties ook nog is. En die komende generaties zijn de kinderen die hier komen spelen. Dat is de toekomst.”