West-Brabant

Vuurwerkovertreders amper gestraft, daders vooral naar bureau HALT

Tegen een donkere nachtlucht vernielen rood-oranje vlammen het klimrek op de Jongerenontmoetingsplek in Roosendaal

Foto: Christian Traets Fotografie

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De afgelopen jaarwisseling verliep in onze regio relatief rustig. Burgemeester Han van Midden beweerde zelfs dat Roosendaal misschien wel een van de rustigste gemeenten van het land was tijdens de eerste nacht van het jaar. En dat is maar goed ook, want vuurwerkovertreders worden bijna nooit gepakt, zo blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de politie en Bureau Halt.

Opvallend: in Roosendaal zijn in 2018 en 2019 fors meer straffen uitgedeeld dan in 2020, het jaar van de vuurwerkrellen. Overigens variëren de straffen van boetes tot HALT-straffen en veroordelingen. Die laatste categorie kwam in 2020 zelfs helemaal niet voor.

De HALT-straffen worden ieder jaar het vaakst uitgedeeld. Hier komen alleen kinderen voor in aanmerking, op het moment dat zij een licht vergrijp hebben gepleegd. “Als ouders en het kind de Halt-straf accepteren, volgt er geen boete en geen strafblad. Wel moet eventuele schade worden vergoed”, legt Willem Lammerink van Halt uit.

In Bergen op Zoom werden in 2019 en 2020 (respectievelijk 2 en 3) zelfs alleen maar HALT-straffen uitgedeeld. In 2017 wist de politie de meeste overtreders te pakken: toen werden er vijf boetes uitgedeeld, twee HALT-straffen en zelfs één veroordeling. Sindsdien zijn de overtreders de politie te snel af, óf wordt er minder hard opgetreden.

Hieronder zie je een overzicht van de totale provincie: