Bergen op Zoom

‘Vuurwerkverbod niet de oplossing voor overlast’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het CDA in Bergen op Zoom is tegen het invoeren van een gemeentelijk vuurwerkverbod met het aanwijzen van vuurwerkzones. Raadslid Stefaan Verheugt dient tijdens de raadsvergadering donderdagavond een motie in, die de Bergse raad oproept dit besluit uit te stellen.

Tradities

“Voor het CDA is het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling één van de tradities van ons land”, aldus Verheugt. “Veel mensen doen dit in de nabije omgeving van hun huis en zien dit als een afsluiting van het jaar.” Heel vaak gaat het afsteken van vuurwerk zonder problemen, merkt het CDA-raadslid op. “Wij zien natuurlijk ook dat er overlast en schade ontstaat. Maar dit wordt vooral veroorzaakt door illegaal, verboden vuurwerk of vuurwerk dat buiten de toegestane tijdstippen wordt afgestoken.”

Geen oplossing

De Bergse CDA-fractie stelt dat het invoeren van extra lokale vuurwerkregels geen oplossing biedt. “Het vuurwerkverbod is volgens ons niet te handhaven”, aldus Verheugt. “Met het invoeren van een vuurwerkverbod worden niet de overlastveroorzakers maar juist de gehoorzame vuurwerkliefhebbers gestraft.” Deze laatste groep vormt de meerderheid, benadrukt hij.

Afwachten

“Landelijk gezien zijn de regels vorig jaar al aangescherpt en dat zou wellicht al veel hinder weg kunnen nemen. Dit jaar kunnen we pas zien of het landelijk verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en categorie F3-vuurwerk iets zal veranderen wat betreft de overlast.” Het CDA zou dit graag afwachten en met de uitkomst van de cijfers volgend jaar nogmaals spreken over het vuurwerkbeleid van onze gemeente – aldus Verheugt.

Lees ook: Vuurwerkbranche waarschuwt Bergen op Zoom: ‘Totaalverbod werkt averechts’