Hoogerheide

Vuurwerkverkoop neemt explosief toe na twee vuurwerkvrije jaren

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Donderdagochtend is de verkoop van vuurwerk weer gestart. Mensen geven dit jaar meer aan vuurwerk uit dan ooit tevoren, merken ze bij Van den Brand Tweewielers in Hoogerheide. Daar worden tot oudejaarsdag geen fietsen verkocht en gerepareerd, maar is het een af en aan lopen met kilo’s vuurwerk!

“De voorbestellingen zijn super goed gegaan! We hebben op een gegeven moment zelfs moeten besluiten om de webshop dicht te gooien want we konden het niet meer verwerken”, zegt Roeland van den Brand. Dit jaar zag hij een verdubbeling in het aantal bestellingen. Bovendien was de waarde van de gemiddelde bestelling dertig procent hoger.

Opvallende trend dit jaar is de explosieve verkoop van compounds. “Dat zijn de mooiste stukjes vuurwerk”, zegt Van den Brand terwijl hij naar het siervuurwerk wijst. “Je steekt zo’n doos één keer aan en dan schiet ie 25 tot 50 keer naar boven. Het staat stabiel en is dus ook heel veilig. Dat is wat Nederland wil!”

Een klant die op zijn bestelling staat te wachten bevestigt dat. “Ik koop eigenlijk alleen nog maar compounds. Het kleine vuurwerk was toch iedere keer weer een teleurstelling”, zegt hij. Desgevraagd laat hij weten dit jaar meer geld uit te geven dan anders. “Ik geef wel wat meer uit dan normaal, want het was weer even geleden”, zegt hij over zijn bestelling van driehonderd euro.

Vuurwerkverbod

En het was inderdaad even geleden. De laatste keer dat er vuurwerk werd verkocht in Nederland is drie jaar geleden. De afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland geen vuurwerk worden afgestoken vanwege het coronavirus. Dat het dit jaar weer mag, laten de Nederlanders zich geen tweede keer vertellen, zo blijkt uit de massale verkoop.

Hoewel er dit jaar dus gewoon weer geknald mag worden hangt het woord ‘vuurwerkverbod’ als een zwaard van Damocles boven de markt. En dat zal nog wel even zo blijven, denkt Van den Brand. “Het vuurwerkverbod van vorig jaar om de zorg te ontlasten was in mijn ogen onterecht. Zeker omdat er een paar weken later werd opgeroepen om lekker te gaan schaatsen, wat voor veel ziekenhuisopnames zorgde.” Het vuurwerk dat vorige jaarwisseling de hemel kleurde was volgens hem illegaal vuurwerk uit het buitenland. “Het vuurwerkverbod gaat er een keer komen, maar als iedereen zich aan de regels houdt dan hoeft het niet.”

Lees ook: Politie vindt 130 kilo vuurwerk van minderjarige jongen in garage

Het team van Van den Brand maakt lange dagen van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht. “De grootste drukte verwacht ik op de laatste dag van het jaar. Dan komen de mensen die op het laatste moment toch nog wat vuurwerk willen halen.”

Vuurwerk afsteken

Hoewel de verkoop van vuurwerk donderdag van start is gegaan, mag het meeste vuurwerk nog niet afgestoken worden. Volgens de wet is dat toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In vuurwerkvrije zones mag helemaal geen vuurwerk worden afgestoken. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat er geen vuurwerkvrije zones in de gemeentes Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht zijn. Volgens de gemeenten zijn vuurwerkvrije zones niet te handhaven.

Lees ook: Voorlopig geen vuurwerkvrije zones in Roosendaal: ‘Eerst focussen op vuurwerkoverlast’