West-Brabant

VVD in West-Brabant slaat alarm bij minister over drugsdumpingen

Boswachter Erik de Jonge vind regelmatig grote hoeveelheden drugsafval in de natuur, zoals hier bij De Zoom in 2018 © Erik de Jonge/Twitter

Han Verbeem Han Verbeem

Zestien West-Brabantse VVD-fracties, waaronder die van Roosendaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom, hebben een brandbrief geschreven aan demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). De drugscriminaliteit, en met name de dumpingen van chemisch afval, nemen steeds extremere vormen aan, zo schrijven ze. De liberale raadsfracties roepen op tot snelle actie en willen dat het Rijk de gemeenten te hulp schiet bij de aanpak.

Wake-up call

Nog geen half jaar geleden bracht Grapperhaus een bezoek aan de Woensdrechtse burgemeester en sprak met hem over veiligheid, ook over de zware drugscriminaliteit. De kwestie is bekend bij het ministerie maar tóch is een wake-up call nodig, zo stelt ook het Woensdrechtse VVD-raadslid Robbert-Jan Willeboordse. Ook zijn naam staat onder de brief. “Er is te weinig capaciteit bij de recherche en opsporingsdiensten van de politie”, aldus Willeboordse. “Het kan niet zo zijn dat het Rijk alles aan de gemeenten overlaat.” De directe aanleiding voor de brief is de vondst van een chemische drugsdumpput in het natuurgebied van het Markiezaatsmeer. Een enorme aantasting van de natuur en het opruimen en saneren kost kapitalen.

Formatie nieuw kabinet

De brandbrief van de West-Brabantse VVD komt tijdens het formatieproces voor een nieuwe regering en mede daarom vragen de indieners om de kwestie bij de onderhandelingen aan de orde te stellen en extra geld vrij te maken. “Het Rijk dient via het strafrecht criminelen aan te pakken”, stelt hij. “De drugscriminelen worden steeds brutaler en steeds innovatiever. Alleen via strafrecht heb je middel om hen aan te pakken.” Het zogeheten Damoclesbeleid, de handhavingsdwang van de burgemeesters, is niet voldoende – zo benadrukt Willeboordse. Hij en de mede-indieners van de brief hopen dat ze politiek Den Haag met dit schrijven hebben wakkergeschud. “Het heeft zelfs de landelijke tv gehaald”, constateert hij. “Dit blijft politiek niet onopgemerkt.”