Roosendaal

VVD Roosendaal wil bodycams voor alle agenten

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD in Roosendaal wil weten of politieagenten allemaal een bodycam kunnen krijgen. Bodycams filmen alles wat een agent doet en wat er met hem of haar gebeurt. De VVD stelt hierover schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

In de nacht van zaterdag 13 oktober werden agenten in Roosendaal bekogeld met vuurwerk, glazen en flessen. De sfeer werd zo grimmig dat de politie besloot de Markt te ontruimen. De VVD is “erg geschrokken” van het geweld en zoekt middelen om het werk voor agenten veiliger te maken. De bodycam zou een mogelijkheid zijn. “Wij vinden dat de veiligheid van inwoners zo goed mogelijk geborgd kan worden, als de veiligheidsbewakers zelf veilig zijn en zich ook veilig voelen,” schrijft VVD-raadslid Sanneke Vermeulen.

Eenmalig geweld of trend

De VVD wil weten of het geweld tegen de politie eenmalig was, of dat er een trend ontstaat. En of bodycams geweld kunnen voorkomen. Vermeulen: “De vakbond van de Nationale Politiebond heeft maandagochtend naar aanleiding van vele geweldsincidenten in de regio Zeeland – West-Brabant aangekaart dat zij alle politieagenten met bodycams willen uitrusten.” De VVD wil weten hoeveel bodycams de politie Roosendaal al heeft. En of de agenten die op 13 oktober betrokken waren bij het geweld een bodycam droegen.

Andere maatregelen om geweld te voorkomen

Volgens Vermeulen is het Landelijk Project Bodycams nog in de aanbestedingsfase. Ze vraagt zich af of burgemeester en wethouders daar op willen wachten, of dat ze binnenkort alvast bodycams kunnen kopen. Ook wil de VVD weten of er andere maatregelen zijn die geweld op uitgaansavonden kunnen voorkomen. En zo ja, welke van die methodes burgemeester en wethouders willen gaan regelen.

Lees ook: Politie ontruimt Markt in Roosendaal na onrustige uitgaansnacht