Halsteren

Omstreden Frituur ’t Huisje is vertrokken uit Halsteren

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De frietoorlog in Halsteren is voorbij. Frituur ’t Huisje is vertrokken en het plein is weer leeg. Begin juli bleek dat de tijdelijke frietkraam in overtreding was, omdat het een vast bouwsel was. En de vergunning was voor een mobiele verkoopwagen. ’t Huisje op wielen zetten, was niet mogelijk. Dus eigenaar Paul van de Zande kon niet anders dan de frituur afbreken en vertrekken.

Frituur ’t Huisje is vertrokken uit Halsteren. Eigenaar Paul van de Zande heeft zijn frietkraam maandagavond afgebroken en is vertrokken. Daarmee komt een einde aan de ruzie tussen de tijdelijke frietkraam en het plaatselijke cafetaria.

De ruzie in Halsteren heeft twee maanden geduurd. Het begon toen kermisexploitant Van der Zande een vergunning van de gemeente kreeg om drie maanden lang friet te verkopen op het dorpsplein. Vanwege de coronacrisis lagen de kermissen stil. Dus Van der Zande bouwde zijn oliebollenkraam om tot frietkraam in de hoop toch nog wat geld te verdienen. Frituur ’t Huisje was geboren.

Kraam op wielen mag wel

Maar de plaatselijke horeca-ondernemers zaten niet op de frietkraam te wachten. Ze waren boos, want de coronacrisis heeft ook Halsteren veel geld gekost. Maar om die reden mag een gemeente zo’n vergunning niet weigeren. Maar begin juli ontdekte de gemeente dat ’t Huisje de regels van de vergunning overtrad. De vergunning van Van der Zande was voor een standplaats voor een kraam of verkoopwagen. En niet voor een compleet bouwwerk.

Als Van de Zande door zou gaan met verkopen vanuit ’t Huisje, zou de gemeente hem dwangsommen op kunnen leggen. Ook konden ze de vergunning weer intrekken als hij niet aan de voorwaarden zou gaan voldoen. Van de Zande heeft daarom besloten te vertrekken uit Halsteren.

Lees ook: Frietwagen mag in Halsteren, maar Frituur ’t Huisje is illegaal

Lees ook: Frietkraam is een doorn in het oog van ploeterende cafetariahouders