Bergen op Zoom

VVD wil crimineel Bergs geld terug de wijk in: ‘Aanpak blijkt succesvol’

Han Verbeem Han Verbeem

Inbeslaggenomen geld van zware criminelen moet gebruikt worden om de leefbaarheid van kwetsbare wijken, zoals Gageldonk, te herstellen. Dat zegt het Bergse VVD-raadslid Josita Delhez. Zij wil dat Bergen op Zoom het voorbeeld volgt van Schiedam, waar sinds februari het project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer) loopt.

Het MaHer-project is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Juist de wijken die veel te lijden hebben gehad onder criminaliteit zouden hiervan kunnen profiteren”, zegt het raadslid. In het buitenland, waaronder Italië, zou de werkwijze al langer worden gehanteerd. “De resultaten daar zijn zeer succesvol”, schrijft Delhez in een brief aan het Bergse college.

Luxegoederen

Niet alleen geld maar ook luxegoederen van ‘geplukte’ criminelen zouden ten goede van de wijken moeten komen, stelt de VVD-politica. “Pak het van ze af en voorkom dat ze met dure auto’s of horloges lopen te pronken.” Door het afgepakte criminele kapitaal weer te investeren in de leefbaarheid van de buurten, laat de overheid zien dat misdaad niet loont, benadrukt ze. “Bovendien kan deze werkwijze het vertrouwen van inwoners in de overheid een stevige boost geven.”

Veiligheidskader

Onlangs heeft de Bergse gemeenteraad het zogeheten Veiligheidskader vastgesteld, en middelen vrijgemaakt om de gemeente veiliger te maken – onder meer door de inzet van extra boa’s. Volgens Delhez zou de MaHer-aanpak een goede aanvulling zijn op het nieuwe beleid. Ondanks de aanpak zal er altijd criminaliteit blijven bestaan, “dat is nu eenmaal niet uit te roeien”, zegt ze. “Dan kan je maar beter het geld dat je in beslag neemt op een goede manier investeren: terug de wijk in.”