Bergen op Zoom

VVD wil weten waarom fonteinen Gouvernementsplein droog staan

De fonteinen op het Gouvernementsplein zouden plaats moeten maken voor horecaterrassen.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD wil weten waarom de fonteinen op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom droog staan. De partij vermoedt dat het te maken heeft met slecht onderhoud. Want volgens de VVD voert de gemeente Bergen op Zoom vaker dure restauraties uit zonder rekening te houden met latere onderhoudskosten. De partij stelt daarom schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

“Met veel trots is op het Gouvernementsplein in het verleden fiks geïnvesteerd in de aanleg van een kunstwerk vanuit historische context met spuitende fonteinen. Inmiddels zwijgen de fonteinen al heel lang,” schrijft VVD-raadslid Gertjan Huismans aan burgemeester en wethouders. Hij wijst er op dat de fonteinen niet alleen een belevenis zijn en een spelelement toevoegen aan het Gouvernementsplein. Maar dat ze ook zorgen voor verkoeling en dus helpen tegen hittestress in de stad.

Te veel voorbeelden

De VVD wil weten waarom de fonteinen droog staan. En of de gemeente van plan is ze snel weer aan te zetten. Huismans vermoedt dat er gewoon geen rekening is gehouden met onderhoud. Want dat is volgens hem niet de eerste keer. “Voorbeelden te over: Hof van Asselbergs, Fort de Roovere, de Gertrudiskerk inclusief het Iban Orgel (een mio), het
Markiezenhof (Storytelling), het gesloten Ravelijn dat voor miljoenen is opgeknapt en inmiddels permanent gesloten in de hoop dat vrijwilligers het beheer willen doen en ga zo maar door. Hiervan kennen we te veel voorbeelden,” somt het raadslid op.

De VVD vindt dat je bij alle investeringen ook moet kijken wat er in de jaren daarna aan onderhoud gedaan moet worden. En dat je die kosten mee moet rekenen. “De stedelijke centrum fonteinen zijn destijds aangelegd bij de reconstructie van het Gouvernementsplein. Juist met de leegstand in de Wouwsestraat en Zuivelstraat en de verbouwing van het Gouvernement is er behoefte om de omgevingskwaliteit zo goed mogelijk op peil te houden,” schrijft Huismans.

Daarom wil de VVD weten waarom de fonteinen stil liggen en of ze snel weer aangezet kunnen worden. Ook vragen ze of burgemeester en wethouders weten dat er graffiti op de fonteinen zit. En of de gemeente dat weer schoon zou willen maken.