West-Brabant

Waar trekken Randstedelingen die daar weg willen naar toe in West-Brabant?

Stockfoto: Pixabay - congerdesign

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Sinds enige tijd is de trend dat er meer mensen uit de Randstad wegtrekken dan dat er heen  verhuizen. Ze verruilen hun woonomgeving voor ‘de provincie’. Met name vanaf de leeftijdscategorie dertigers houdt men het er vaker voor gezien.

Een veelgehoorde reden voor het vertrek naar elders is de behoefte aan meer ruimte en rust. Ook het veiligheidsgevoel speelt soms een rol, net als het feit dat het er buiten de grote steden vaak wat gemoedelijker aan toe gaat. Alleen in de groep jongvolwassen (twintigers) slaat de balans nog ten gunste uit voor de Randstad maar in de categorie 25 tot 30 jaar is dat cijfer inmiddels al te verwaarlozen.

Grote regionale verschillen

Ook in West-Brabant is het aantal nieuwe inwoners uit de Randstad toegenomen de afgelopen jaren, al blijkt de ene gemeente aanzienlijk populairder dan de andere. Roosendaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom zijn geen van drieën populaire uitschieters, laten cijfers van het CBS zien.

In een overzicht van het aantal verhuisde personen uit de Randstad per duizend inwoners blijkt dat Steenbergen, Moerdijk, Halderberge en Rucphen het vooral goed doen, met vijf tot bijna 10 voormalige Randstedelingen per duizend bewoners. Woensdrecht moet het doen met 2,1 en Bergen op Zoom behaalt 1,9 in het overzicht. Roosendaal komt zelfs niet verder van 1. Wat de reden voor de nieuwe West-Brabanders is om voor een bepaalde gemeente te kiezen, vertelt het CBS niet.