Hoogerheide

Waarderingsprijs voor Pinnemutsje, Wielerzomer, Voedselbank en melkboer Ad

Het Woensdrechtse college van B&W proost op het nieuwe jaar (Videostill: gemeente Woensdrecht)

Han Verbeem Han Verbeem

Een promotieprijs toekennen in een tijd van corona, dat is moeilijk – zo vindt de Woensdrechtse politiek. Daarom heeft de gemeente Woensdrecht bij wijze van uitzondering een viertal Waarderingsprijzen uitgereikt, voor mensen en instanties die zich het voorbije coronajaar hebben onderscheiden. Het zijn de Woensdrechtse Wielerzomer (sport), vertrekkend melkboer Ad Groffen (economisch), voedselbank Goed Ontmoet (sociaal-maatschappelijk) en als laatste in de categorie ‘verrassend’: de Pinnemutsje-kabouterhuisjes. De prijzen zijn maandag uitgereikt tijdens een online, alternatieve nieuwjaarsreceptie.

Door: Han Verbeem

Het voorbije jaar 2020 was een jaar waarin de wereld op z’n kop stond, ook in Woensdrecht. Vanuit Wuhan kwam Covid19 naar de Zuidwesthoek en leidde in deze gemeente tot 900 besmettingen en 20 overlijdensgevallen. De samenleving ging op slot, met lockdowns en quarantaine. Het kersverse jaar 2021 begint voor de gemeente Woensdrecht daarom anders dan anders: geen nieuwjaarsreceptie in de hal van het gemeentehuis, geen handjesschudden en proosten op het nieuwe jaar. Wel een online bijeenkomst in een vrijwel lege raadszaal, waarbij de burgemeester en wethouders via een online verbinding de buitenwereld toespraken. Maandagavond konden belangstellenden de alternatieve receptie volgen via het gemeentelijke YouTube-kanaal.

Beeldboodschappen

Op geïmproviseerde wijze wisten de Woensdrechtse gemeentebestuurders hun nieuwjaarswensen voor de camera over te brengen bij de tientallen kijkers. Ook raadsleden spraken met beeldboodschappen de kijkers toe. Gezondheid, samenzijn, coronavrij, reizen… het kwam allemaal naar voren in de diverse politieke selfies. Een journalist van Omroep Brabant was voor de gelegenheid ingehuurd als gespreksleider. 

Gezond

Het woord ‘gezond’ was misschien wel het meest voorkomende woord in alle wensen en toespraken. Want ook Woensdrecht wil dit nieuwe jaar gezond de zomer doorbrengen, sprak Adriaansen. “Zodat ondernemers weer kunnen ondernemen en de samenleving lekker gaat draaien en dat we elkaar weer kunnen ontmoeten.” Ook wehouder Hans de Waal hoopt dat “de sport weer snel aan de slag kan gaan.” Niet alleen de topsport maar ook de amateursporten zoals voetbal. “Ook vanwege het sociale aspect.” En, merkte De Waal op: “We hopen dat we in 2021 éindelijk kunnen beginnen met de bouw van het nieuwe verzorgingshuizen in Hoogerheide en in Ossendrecht.” Wethouder Jeffrey van Agtmaal wil in het nieuwe jaar meer doen op het gebied van duurzaamheid, en verheugt zich op nieuwe initiatieven vanuit de diverse dorpsplatforms. Wethouder Henk Kielman benadrukte het belang van financiële gezondheid, want de economie is immers de spil waarom de samenleving draait.

Licht aan eind van de tunnel

“We hebben 2020 definitief achter ons gelaten”, sprak burgemeester Steven Adriaansen ter afsluiting van de ruim anderhalf uur durende beeldpresentatie. “In het afgelopen jaar zijn we als samenleving de kleine dingen van het leven nóg meer waarderen.” Maar Woensdrecht blkt nu vooruit: “Samen gezond de crisis uit te komen, dat is nu onze opgave. Er gloort licht aan het eind van de coronatunnel.” Daarmee wenste de burgervader zijn inwoners een “warm, hoopvol en gezond 2021” toe.