Putte

Wadi’s moeten overtollig regenwater Putte sneller bergen

Maarten Elst Maarten Elst

Wekenlang liggen de straatklinkers al uit de Sparrenlaan en Hazelaarlaan in Putte, maar het einde van de werkzaamheden is in zicht. De Putse straten zullen in de toekomst niet langer blank staan door overtollig regenwater. Tijdens de werkzaamheden is er onder andere een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, meerdere wadi’s aangemaakt en zijn verharde oppervlakten aangepast zodat er water opgevangen wordt.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal zorgde maandagochtend voor de symbolische afsluiting door de laatste buis te leggen van het project. Hij ging hoogstpersoonlijk achter het stuur van de kraan zitten. “Bij hevige regenval in Putte is er vaak wateroverlast. Dat proberen we terug te brengen. Natuurlijk kan dat nooit volledig”, weet Van Agtmaal. “Ditmaal hebben we de wijk in de omgeving van Sparrenlaan aangepakt. Daar zijn we in de winter mee begonnen met als doel dat het medio juni klaar moet zijn.”

Wadi’s blijken succesvol

Overgelopen straten moeten vanaf dan tot de verleden tijd behoren. “We hebben wadi’s toegepast, niet voor de eerste keer in onze gemeente. In andere kernen zijn wadi’s al succesvol gebleken, we gaan er van uit dat het in Putte niet anders zal zijn”, vervolgt Van Agtmaal.

De nu nog zanderige wadi zal deze zomer mooier aangekleed eruit zien. “De wadi’s zijn ingezaaid met een bijenmix wat het een kleurrijk geheel geeft. Ook staan er bomen in die veel water kunnen verduren. Zo heeft deze plek, op de kruising van de Sparrenlaan en de Eikenlaan, een belangrijke functie, wat voorheen eigenlijk ontbrak”, aldus de wethouder.