Bergen op Zoom

Wandelen langs weetjes en ‘leutege plekskes’ in het Krabbegat

Foto: Shutterstock

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vastenavend beleven kan op heel veel manieren. Een ervan is een keer meelopen met de Stadsgidsen. Zelfs voor ‘echte Krabbe’ gaat vaak een wereld open waar ze nog maar weinig van wisten.

De stadsgidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) leiden al sinds 1995 mensen rond door Bergen op Zoom. Vaak door de binnenstad en het oude Havenkwartier maar ook langs monumenten in het buitengebied. Die wandelingen worden geregeld aangepast, vernieuwd en aangevuld, passend bij wat deelnemers interesseert. Daar is jaren terug ook een Vastenavendwandeling aan toegevoegd.

Vastenavend verdient een eigen wandeling

Sommige plekjes of gebeurtenissen in de stad, zoals de Vastenavend, verdienen volgens SBM een eigen wandeling. Het feest wordt “een van de belangrijkste culturele evenementen in Bergen op Zoom” genoemd. Hier komen saamhorigheid en creativiteit samen met symboliek en tradities, die soms al eeuwenoud zijn. Deelnemers (“meelòòpers”) worden meegenomen langs allerlei verhalen en plekjes die verbonden zijn met het dit immateriële erfgoed. En er komen heel wat wetenswaardigheden voorbij.

Waar komen het verhaal en het liedje over die Mie d’n Os en haar geitje toch vandaan? En hoe zit het met die eigengereide uitdossingen van de Bergse dweil, die zich hult in ‘bulle’ en ‘gerdijne’ (red: eigenlijk is het meestal vitrage) in plaats van mooie outfits?  Het wordt allemaal besproken, en ondertussen gaat de toer langs Vastenavendmonumenten, bouwclubs en natuurlijk een café.

Allerlei soorten deelnemers

Jannie Bom is een van de enthousiaste stadsgidsen die mensen op sleeptouw neemt. Natuurlijk niet alleen voor de Vastenavendroute maar deze staat wel hoog op haar lijstje met leuke wandelingen. Ze vertelt dat meelopen een leuke belevenis is voor zowel mensen van buiten de stad als voor Bergenaren, die het feest eens op een andere manier willen leren kennen. “De Krabben die meelopen komen vaak in vol Vastenavendornaat. Maar we zien ook geregeld mensen die hier net zijn komen wonen en de cultuur komen ontdekken. Of familieleden van inwoners die elders vandaan komen, en toeristen die de Bergse viering van het feest interessant vinden.”

Leuk en interessant voor iedereen

Zelfs doorgewinterde dweilen kijken vaak nog op van wat ze allemaal opsteken tijdens zo’n wandeling. Er wordt dan ook heel wat besproken, van de oorsprong van het feest in het oude Griekenland en de historische omkeringsfeesten tot de lokale tradities van nu. “Het is echt een ander soort wandeling”, vertelt Bom namens de Stadsgidsen. “Je moet zelf ook wel een echte Vastenavendvierder zijn om dit te kunnen doen en het over te brengen.” Zelf geniet ze altijd erg van de interactie met de deelnemers. “Dat maakt het iedere keer weer anders.”

Op 11 en 19 februari wordt de Leutwandeling opnieuw gelopen en meedoen kan nog. De start is om 13.00 uur bij het Oude Stadhuis op de Grote Markt. Tickets zijn tot twee uur voor aanvang online te bestellen of telefonisch via 0164-234377. Je kunt ze ook via VVV Brabantse Wal reserveren of ter plekke nog aansluiten, mocht er nog plaats zijn. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Volwassenen betalen 8 euro per persoon, voor kinderen is het vier euro. Een drankje onderweg is in de prijs inbegrepen.