Halsteren

Wandeling en emotionele verhalen geven acteurs inkijk in verleden Watersnoodramp

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De acteurs van Stichting De Vierschaar gingen maandagavond de hort op voor een wandeling in de omgeving van Halsteren. Dit deden ze om meer te weten te komen over de Watersnoodramp van 1953, waar zij komende september hun openlucht-theater-spektakel ’53 over houden. Naast het wandelen door de natuur, luisterden ze ook naar de verhalen van mensen die de ramp direct of indirect meegemaakt hebben.

Het valt nu nog nauwelijks voor te stellen dat ook delen van Halsteren in 1953 onderwater gestaan hebben. Op sommige plekken in het dorp staan er stormvloedpalen die aangeven tot hoe hoog het water toentertijd gekomen is. Veel mensen weten dat de Watersnoodramp gebeurd is en dat het water ook in hun dorp of stad geweest is. Alleen de emotionele verhalen kennen veel Nederlanders nog niet.

Dat geeft een andere dimensie aan de Watersnoodramp

Dat was ook de conclusie die het bestuur van De Vierschaar trok. Een aantal weken geleden maakten zij al de wandeling als voorverkenning. Onderzoek naar de ramp hadden ze al gedaan, maar de andere, emotionele kant wilden zij ook beter leren kennen. “Hier kom je in contact met mensen die de watersnoodramp echt hebben meegemaakt. Je ziet soms het verdriet in hun ogen als ze over bepaalde dingen vertellen. Dat geeft een hele andere dimensie aan de Watersnoodramp”, vertelt Rob Boas, de organisator van de wandeling.

Als je het hebt over de Watersnoodramp, dan voelt dat heel ver weg

“Als je het hebt over de Watersnoodramp, dan voelt dat heel ver weg. Maar dit komt juist dicht bij”, geeft Boas toe. “Wij proberen door hier rond te lopen en naar verhalen te luisteren een betere voorstelling te kunnen krijgen van wat er op die verschrikkelijke dagen heeft plaatsgevonden.”

Deze ervaringen doen de acteurs op om hun eigen acteerspel meer karakter te geven, legt actrice Lotte van Terheijden uit. Zij speelt zelf de rol van Rie, één van de zusjes die de Watersnoodramp meegemaakt heeft. Van Terheijden vindt de verschillende verhalen erg interessant. “Zij waren toen de leeftijd die van de rollen die wij gaan spelen. Hun gevoel van toen kan ik weer hierin meenemen. Als je dat kan overbrengen op het publiek, dan weet je dat je het goed hebt gedaan.”

Dubbel gevoel

Pippa (11) speelt in het stuk Trui, de jongere zus van Rie. Ook zij vond de verhalen prachtig om aan te horen. “Het geeft mij een heel speciaal gevoel dat ik daar naar mag luisteren”, vertelt ze. “Ook geeft het een naar gevoel in mijn buik dat dit hier in Halsteren en in Tholen gebeurd is.”