Nispen

Wanneer gaat de buurtbus weer rijden?

Kitty Joachems Kitty Joachems

Als morgenavond, tijdens de persconferentie de lockdown wordt verlengd zal de buurtbus voorlopig nog stil blijven staan. Aanvankelijk zou de buurtbus op 18 januari weer gaan rijden. Daarvoor is de bus inmiddels helemaal coronaproof gemaakt.

Door: Kitty Joachems

“Er is pas sprake van het opstarten van de buurtbus als deze lockdown wordt opgeheven of versoepeld,” zegt Jac Roeken, voorzitter van de buurtbusvereniging Nispen. “We wachten af tot morgenavond, dan weten we meer.” Roeken heeft alle begrip voor deze beslissing en merkt dat dat ook geldt voor de gebruikers van de buurtbus. ”Nu zoeken mensen andere oplossingen maar tot maart vorig jaar werd er veel gebruik gemaakt van de buurtbus. Studenten, ouderen, noem maar op.” De bus was soms zelfs te vol. Daarom onderzocht de vereniging of er een extra bus kon worden ingezet. Corona zette daar voorlopig een streep door.

Geruisloos afscheid

Vorig jaar vierde de vereniging nog het 20-jarig bestaan. “Normaal gesproken rijden we elke dag onze route vanuit Nispen door Roosendaal, Zegge en Bosschenhoofd naar Oudenbosch en weer terug. Elk uur reed er een bus”, vertelt de voorzitter. Zelf begon hij ooit als reservechauffeur. De chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. “Chauffeurs moeten stoppen op het moment dat ze 79 worden. Vorig jaar namen er daarom 4 of 5 chauffeurs afscheid. Onder normale omstandigheden maken we daar een leuk afscheidsfeestje van. Nu gaan ze toch meer geruisloos weg en dat vind ik persoonlijk erg naar”, stelt Roeken.

Coronaproof

Ook aankomend voorjaar zullen er weer een aantal chauffeurs om die reden stoppen. Zorgen over hun opvolging heeft Roeken niet. “Vorig jaar waren de plekken, ondanks corona zo weer ingevuld en ik verwacht dat dat ook deze keer wel zal lukken.” Roeken hoopt dat de buurtbus weer snel kan gaan rijden. “Vorige week is onze bus helemaal coronaproof gemaakt op een centrale plaats in Nederland. We waren er dan ook helemaal klaar voor om op 18 januari weer te starten. En ondanks dat Arriva erg zijn best gedaan heeft om ons weer de weg op te kunnen laten gaan kunnen ze niet anders dan meebewegen met de maatregelen die het kabinet neemt. Dat is jammer maar niet meer dan logisch”, besluit Roeken.