Bergen op Zoom

Ward Warmoeskerken wint Tamoil Cultuurprijs 2020: ‘Enorme verrassing’

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kledingontwerper en verhalenverteller Ward Warmoeskerken uit Bergen op Zoom krijgt dit jaar de Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren. De jury was unaniem: ze noemt hem een multi-talent die niet alleen kleding ontwerpt en kledingshows organiseert, maar die ook een woordkunstenaar is. Warmoeskerken krijgt de prijs op 31 oktober uitgereikt.

Door: Maarten Elst, Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

De Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar Ward Warmoeskerken uit Bergen op Zoom. Warmoeskerken is kledingontwerper en verhalenverteller. De jury was onder de indruk van zijn veelzijdigheid: “We kunnen hem gerust een multi-talent noemen: naast kledingdesign heeft Ward Warmoeskerken ook de hand gehad in het organiseren van kledingshows en is hij begiftigd met de gave van het woord. Zo is hij o.a. als docent en verhalenverteller in onze stad bekend.”

De Bergenaar voelt zich vereerd door het jurycommentaar. ,,De prijs kwam volledig onverwacht. Juryvoorzitter Willem Vermeulen kwam ineens het atelier binnenstappen om te vertellen dat ik de Cultuurprijs had gewonnen. Multi-talent, goh. Ik ben op veel terreinen actief. Ik zie het als een groot talent dat de jury mij een multi-talent noemt”, aldus Warmoeskerken.

Bijzondere bijkomstigheid

Warmoeskerken maakte als kind al kleding. Hij combineerde het met zijn interesse voor geschiedenis. “Zijn klassieke opleiding aan het Juvenaat en daarna aan de rijksuniversiteit Leiden inspireerde hem meer en meer om na te denken over kleding en tevens om de oude verhalen opnieuw te vertellen,” beschrijft de jury. De oude kostuums waren een inspiratie voor het maken van nieuwe kleding én verhalen, maar dan met een modern tintje.

Een bijzondere bijkomstigheid voor Ward Warmoeskerken is dat hij in de voetsporen van zijn vader, Kees Warmoeskerken, treedt. ,,Die heeft in het jaar 2000 de twintigste Cultuurprijs gewonnen, ik win dit jaar de veertigste. Het is zeker extra bijzonder om hem als het ware zoveel jaar later op te volgen.”

De Tamoil Cultuurprijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag en een replica van de zeeridderwindvaan die op het Markiezenhof in Bergen op Zoom staat. De plechtige uitreiking op zaterdag 31 oktober is zonder publiek, vanwege de coronamaatregelen. Maar via www.tamoilprijs.nl is de prijsuitreiking ook rechtstreeks te volgen.